2 Iunie 2010

Top asigurari locuinte facultative dupa pret

Clientii romani interesati pot compara ofertele asiguratorilor din industria locala de profil. Wall-Street prezinta top 9 asigurari de locuinte facultative, potrivit datelor furnizate de Asiguratorii.ro.

Locul 9 - Allianz Tiriac

Pe locul 9 se afla in clasamentul alcatuit de Asiguratorii.ro, polita de asigurare facultativa a locuintei adusa pe piata autohtona de compania Allianz Tiriac Asigurari.

Astfel, pentru produsul „Armonia” oferit de subsidiara locala a grupului german Allianz, prima anuala este de 145 de euro, iar raspunderea civila este la Allianz in limita a 3.000 de euro.

Totusi, asa cum este comercializat la aceasta data, produsul Allianz Tiriac acopera o gama mai larga de riscuri pe langa cele mentionate mai sus in cazul ipotetic luat in vedere pentru alcatuirea clasamentului.

In cazul acestui produs, locuinta este asigurata si in caz de traznet, caderea aparatelor de zbor sau a unor parti ale acestora sau obiectelor transportate, uragan, vijelie, tornada, ploaie torentiala si efecte directe, grindina si efecte directe, vandalism, greutatea zapezii si a ghetii, izbirea din exterior de catre autovehicule, boom sonic, avalansa, cadere accidentala de corpuri pe cladirea asigurata, greve, tulburari civlie si actiuni ale grupurilor rauvoitoare, riscurile catastrofice (aluviuni provenind din revarsarea apelor de suprafata (curgatoare sau statatoare), precum si din precipitatii atmosferice temporare, inclusiv din topirea zapezii sau a ghetii, prabusirea sau alunecarea de teren.

In alcatuirea topului a fost luat in calcul un apartament de 2 camere din Bucuresti in valoare de 60.000 de euro, locuinta permanenta. Suma asigurata a bunurilor luata in calcul este de 4.000 de euro, raspunderea civila este in limita a 1.000 de euro.

Riscurile asigurate de toate societatile de asigurare sunt cele de incendiu, cutremur, inundatii, explozie, furtuna, furt prin efractie, avarii produse de instalatiile de apa. Unde polita acopera riscuri suplimentare ele vor fi mentionate. De asemenea, a fost luat in considerare, in vederea alcaturirii clasamentului, un bloc din 1980. Topul contine variantele de oferta care includ minim riscurile mentionate mai sus.

Acolo unde se ofera, a fost introdusa in calcul si reducerea pentru plata integrala a primei anuale. Clasamentul a fost alcatuit in functie de pretul fiecarei polite.


Locul 8 - Generali Asigurari

Pe locul 8 in top este polita asiguratorului Generali, societate membra a grupului cu acelasi nume, pentru care, in cazul apartamentului de 2 camere din Bucuresti, asiguratul ar plati o prima anuala de 109,44 euro. La Generali raspunderea civila reprezinta in cadrul produsului de asigurare facultativa a locuintei 10% din suma asigurata.

De asemenea, produsul Generali acopera si alte riscuri in afara de cele deja mentionate, iar intre acestea amintim: caderea aparatelor de zbor, caderea de corpuri, lovirea din exterior, furtuna, grindina, ploi torentiale, uragan, vijelie, tornada, inundatie din cauze naturale, alunecare de teren, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa, greve, revolte, tulburari civile si vandalism.


Locul 7 - BCR Asigurari

BCR Asigurari, companie specializata in asigurari generale controlata de Vienna Insurance Group (VIG) are o prima anuala pentru o asigurare facultativa a locuintei de 108,9 euro, ceea ce aduce ce-a de-a saptea pozitie societatii in acest clasament.

La BCR riscurile asigurate de polita facultativa sunt, pe langa cele deja mentionate, si cel de caderea aparatelor de zbor, lovirea de autovehicule care nu apartin asiguratului, actiunea animalelor, boom sonic, viitura, aluviuni, caderea accidentala a unor corpuri, vandalism (limita maxima a asiguratorului fiind de 1.000 de euro), inghetarea apelor in rezervoare, conducte etc, indundarea din apartamente vecine, refularea canalizarii.

Specialistii in asigurari au subliniat in numeroase ocazii importanta unei minime asigurari a imobilelor cu destinatie locativa. In acest sens a fost constituit si Poolul de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale (PAID) menit sa asigure locuintele din Romania.

PAID are programata inceperea emiterii politelor obligatorii de asigurare a locuintelor in a doua jumatate a anului in curs, insa asiguratorii au explicat ca pentru o asigurare a locuintei la valoarea reala este necesara contractarea unei polite facultative. Politele care vor fi emise de PAID vor acoperi doar riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren in limita a 20.000 respectiv 10.000 de euro pentru locuintele de tip A si B. Astfel, prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

O locuinta de tip A este, potrivit reglementarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuinta de tip B presupune constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.


Locul 6 - Ardaf

Polita emisa de Ardaf, societate controlata in Romania de grupul Generali, ocupa locul 6, astfel ca un potential client va plati anual suma de 86,12 euro, iar produsul mai cuprinde si raspunderea civila gratuita in limita a 5.000 de lei, cat si accidente persoane in limita a 3.000 de lei.

Intre riscurile asigurate de polita Ardaf mai mentionam cel de trasnet, pagube datorate prabusirii peste bunurile asigurate a unui aparat de zbor, pagube produse cladirii prin coliziunea cu un autovehicul, boom-ul sonic, vandalism, greve, alunecare sau prabusire de teren.


Locul 5 - Astra Asigurari

Pe locul 5 urca produsul oferit de Astra Asigurari pentru care asiguratul, proprietar al apartamentului cu 2 camere din Bucuresti, ar plati o prima anuala de 78,4 euro. Chiar daca societatea este pe locul cinci in acest top, la nivelul anului trecut, societatea a fost lider pe acest segment de afaceri din industria autohtona cu peste un milion de polite de asigurare facultativa a locuintei emise.

In cazul produsului Astra, raspunderea civila este in limita a 1.500 de euro. Astra mai acopera prin polita sa de asigurare facultativa a spatiilor locative si riscul de trasnet, caderea aparatelor de zbor, coliziunea cu autovehiculele, boom sonic, vandalism, greve, aluviuni.


Locul 4 - Groupama

Groupama Asigurari, companie membra a grupului francez cu acelasi nume, poate asigura locuinta pentru o prima anuala de 70,8 euro si raspundere civila in limita a 7.000 de euro, potrivit datelor furnizate de Asiguratorii.ro

Polita pferita de subsidiara locala a francezilor acopera, in Romania, pe langa riscurile mentionate, si cel de trasnet, caderea aparatelor de zbor, caderea de corpuri, lovirea din exterior, grindina, ploi torentiale, uragan, vijelie, tornada, alunecare de teren, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa, vandalism, greve, revolte si tulburari civile.


Locul 3 - Uniqa

Pe a treia pozitie a topului, la o distanta foarte mica de locul patru, urca asigurarea facultativa a locuintei de la Uniqa, societate membra a grupului austriac cu acelasi nume. Astfel, prima anuala pentru polita de asigurare facultativa a locuintei de la Uniqa este de 70,02 euro.

Raspunderea civila de la Uniqa este asigurata in limita a 10.000 de lei.

Pe langa riscurile asigurate si de ceilalti asiguratori in cazul luat in calcul in vederea alcaturirii acestui top produsul de la Uniqa acopera si riscurile de trasnet (chiar daca explozia nu a fost urmata de incendiu) , caderea de corpuri de tipul aeronavelor sau parti ale acestora, coliziune cu autovehicule (inclusiv vehicule), cutremur si incendiu ca urmare a cutremurului, grindina, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa de zapada, caderi de pietre, alunecare de teren, prabusire teren, spargerea bunurilor casabile, scurgerea accidentala a apei din conducte sau sisteme sprinkler, vandalism.


Locul 2 - Omniasig

Potentialii clienti romani isi pot asigura locuinta la Omniasig platind o prima anuala de 68 de euro, pentru cazul luat in calcul in vederea alcaturii acestui top in cadrul caruia produsul societatii ocupa locul secund.

Dupa primele trei luni ale anului in curs, compania Omniasig ocupa locul trei pe piata locala a asigurarilor generale dupa Astra si Allianz Tiriac.

Polita de asigurare facultativa a locuintei de la Omniasig, de asemenea, companie membra a Vienna Insurance Group, mai asigura pe langa riscurile deja mentionate si riscul de alunercare de teren, trasnet, caderi de corpuri aeriene, prabusire teren, vandalism, furtul bunurilor continute.


Locul 1 - Euroins

Euroins, societate membra a grupului bulgar Eurohold, care ofera o polita facultativa de asigurare a locuintei pentru care clientul ar plati o prima anuala de 63,3 de euro, este liderul acestui clasament.

Pe langa riscurile propuse pentru cazul ipotetic al apartamentului de 2 camere din Capitala, asiguratul are casa asigurata si in caz de trasnet, caderea aparatelor de zbor, caderi de corpuri, lovirea din exterior, grindina, ploi torentiale, uragane, vijelie, tornada, alunercare de teren, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa, vandalism, greve, revolte si tulburari civile.

„Romanii se mira de obicei cand aflla cat de putin costa o asigurare pentru locuinta. Din pacate, acest produs nu este cunoscut atat cat ar trebui. Siguranta ca iti poti pastra casa indiferent ce se intampla ar costa intre 0,1-0,15% din valoarea acesteia, anual. Asta inseamna ca pentru un apartament de 50.000 euro, asigurarea pe 20 de ani este intre 1.000-1.500 euro. Mai exact, 2-3% din valoarea acesteia. O suma ce nu depaseste marja de negociere la achizitie sau comisionul agentiei imobiliare”, a declarat, pentru Wall-Street, Alexandru Pintilie (foto), administrator delegat al PBA.





Citeste si