9 Februarie 2011

Cum au evoluat salariile in institutiile financiare vest - europene

Salariile pentru departamentele de risc intern si audit au crescut in aproximativ 73% din institutiile financiare, anul trecut, in timp ce proportia salariului de baza pentru pozitiile tip senior level a crescut de la 25% in 2008 la 34% in 2010, se arata intr-un studiu realizat de compania Mercer.

Scade rolul stimulentelor pe termen scurt

Salariile acordate pentru functiile din sectorul de management al riscului in organizatiile de servicii financiare cresc pe masura ce sectorul se aliniaza la dispozitiile de reglementare si scade rolul stimulentelor pe termen scurt (STS) in retributia compusa din sectorul financiar.

Aceasta reducere a STS-urilor este insotita de majorari ale salariului de baza si o utilizare mai larga a remuneratiei amanate si a stimulentelor pe termen lung (STL).

Datele provin din Studiul anual Pan-European al Mercer privind remuneratia pentru servicii financiare aferenta pozitiilor executive, care furnizeaza date privind salariul de baza si primele pentru pozitiile de tip senior executive level. Datele au fost compilate de la un numar de 38 de organizatii de top de asigurari, servicii bancare si financiare din Europa de Vest.

Datele Mercer indica si faptul ca nivelurile in scadere ale compensatiei variabile anuale au fost contrabalansate de introducerea amanarilor, transformand sistemul de acordare a primelor intr-un mijloc mai eficient de a alinia plata primelor cu orizontul de timp al riscurilor.

Raportul noteaza, de asemenea, ca pachetele generoase de plati compensatorii au fost revizuite si reduse pe scara larga, ca raspuns la preocupari publice. Tendinta pentru planurile de pensii, de a trece de la solutii de beneficii clare la scheme de contributii clare, persista neschimbata.

Functiile de conducere

Raportul arata ca majorarea salariului mediu in perioada 2009 - 2010 in cazul tuturor functiilor de senior level in sectorul serviciilor financiare a fost de aproximativ 2%, reflectand restrictii salariale in multe sectoare ale economiei globale.

Cu toate acestea, pozitiile cu responsabilitate in controlul intern din sectorul financiar au beneficiat de majorari salariale remarcabile, directorii de Risc primind o majorare de 5%.

Saptezeci si trei la suta dintre organizatii au declarat ca vor majora salariile angajatilor din aceste functii si numai aproximativ 50% au considerat ca vor fi efectuate majorari salariale pentru alte functii.


Modificarea structurilor de plati

In comparatie cu anul 2008, proportia salariului de baza si a STL-urilor din remuneratia totala a unui angajat pe anul 2010 a crescut, in timp ce primele anuale au scazut, in urma presiunii exercitate de reglementare.

In anul 2008 pozitiile executive ar fi primit 25% din remuneratie sub forma de salariu de baza si 40% sub forma de stimulente pe termen scurt, restul de 35% fiind sub forma de STL (spre exemplu, planuri de actiuni).

Situatia s-a schimbat dramatic in anul 2009, 60% dintre aceeasi directori executivi neprimind prime anuale. In ceea ce priveste anul 2010, tendinta se mentine. Aceiasi directori executivi au primit 34% din remuneratie sub forma de salariu de baza, 30% sub forma de STS si 37% sub forma de STL.

Pentru functia de director general, aceasta modificare a retributiei compuse este in mod particular evidenta acolo unde procentul STL din retributia compusa s-a modificat de la 36% in anul 2008 la 46% in anul 2010, iar ponderea primelor anuale acordate directorilor generali a scazut in mod substantial de la 39% in anul 2008 la 23% in anul 2010.

Pe langa aceasta, un numar din ce in ce mai mare de organizatii amana o parte din remuneratia variabila pe care o acorda - de la 45% dintre societati in anul 2009 la 67% in anul 2010.

Diferente intre salarizarea in banci si in asigurari

In pofida eforturilor recente ale industriei de a majora salariul de baza, raportul subliniaza faptul ca industria bancara se deosebeste semnificativ de industria asigurarilor in ceea ce priveste structura pachetelor salariale.

O comparatie de date intre industria bancara si cea a asigurarilor arata ca, in timp ce industria per ansamblu transforma retributia compusa in salariu de baza majorat si stimulente pe termen lung, industria asigurarilor acorda deja o mai mica importanta stimulentelor pe termen scurt ca parte din remuneratia totala.

Trecerea spre 2011

In anul 2011, marea majoritate a organizatiilor va majora salariile, majorarea medie de 2,5% facand parte din revizuirea anuala normala privind salarizarea.

In ultimii doi ani, aproape toate organizatiile care ofera servicii financiare si-au modificat programele privind remuneratia si masurile privind performanta. Cel mai adesea, acestea au introdus un plan de amanare obligatoriu. In perspectiva, organizatiile se asteapta sa isi intocmeasca planurile de amanare in conformitate cu noile directii de reglementare.

O treime dintre organizatii au studiat planul de ajustare sau introducere a unui sistem de recuperare pe baza de bonus-malus in anul 2011. In timp ce 30 la suta dintre organizatii preconizeaza fonduri de premiere mai mari in anul 2011 in comparatie cu anul anterior, 60% nu se asteapta la nicio schimbare in acest sens. In mod normal, un fond de premiere este stabilit pe baza performantei in cadrul societatii sau diviziei sau a amandurora deopotriva.

"In timp ce faptele de mai sus reprezinta numai o privire generala asupra evolutiei prezente din industria serviciilor financiare, industria se schimba continuu si preconizam ca practicile privind remuneratia vor continua sa evolueze si pe parcursul anului viitor, urmand a fi efectuate modificari majore", se arata in raportul citat.




Citeste si