ACTA ar putea influenta extrem de puternic activitatea agentiilor de publicitate dar si a publisherilor, considera Alex Cernatescu, CEO si actionar majoritar al agentiei de publicitate online Infinit Solutions. Anumite parti ale actului sunt extrem de vagi, putandu-se interpreta faptul ca nu mai poti folosi branduri decat cu acordul companiilor ce le detin.
“Nu ma ingrijoreaza atat partea cu copyright-ul, cat partea de trademark (marca inregistrata). Conform ei, nu mai poti folosi branduri decat cu acordul companiei. Practic, nu te mai poti folosi de engagementul comunitatilor si unii clienti ai nostri deja sunt ingrijorati de acest lucru”, spune Cernatescu.

Ce implica practic acest lucru? Ca internautii nu vor mai putea discuta despre branduri, fara sa riste ca firmele ce le detin sa ii amendeze. “Interesele sunt foarte mari la mijloc. Companiile mari, mai ales cele de entertainment, nu mai vor sa iasa pe piata, de exemplu, torturi cu Mickey Mouse deasupra lor, folosindu-se astfel de un brand, fara a cere voie Walt Disney. Mai mult, ai putea sa te trezesti la usa cu reprezentanti ai Coca-Cola pentru ca «ai indraznit» sa te iei de un produs al companiei si sa-l numesti in mod explicit”, considera Alex Cernatescu, desi el subliniaza ca tratatul este extrem de interpretabil.

Daca ACTA va fi acceptat in aceasta forma, este posibil sa se duca lupte grele in sanul companiilor intre marketing si legal. “Marketingul o sa vrea sa faca campanii de engagement, legal-ul va veni si va spune STOP, nu aveti voie, nu va da voie ACTA. De parca si-asa nu sunt destule ciocniri intre cele doua departamente…” spune, zambind, Cernatescu.

Interesele sunt mari si in industria muzicala, segment care “este distrus” de Internet. Practic, oricine este talentat poate deveni star peste noapte, pe YouTube de exemplu, sa castige bani din asta, ocolind casele de discuri si impresarii care din asta traiesc. “ACTA incearca sa intervina si sa limiteze aceste daune ale caselor de discuri”.

Venituri de 1,2 mil. euro in 2011 pentru Infinit Solutions

Agentia de publicitate online independenta a generat in 2011 afaceri de 1,2 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2010 si urmareste pe acest an o crestere de inca 30%. Marja de profit a companiei s-a situat anul trecut la circa 15%, conform oficialilor companiei.

“In 2012, piata va raspunde in functie de cum o abordezi, cum te mulezi pe nevoile ei si tendinte. Vor avea succes agentiile capabile sa se adapteze”, considera Alex Cernatescu, presedinte si CEO al Infinit Solutions, subliniind ca se asteapta la cresteri in online-ul romanesc, evolutii "inertiale".

Compania are in prezent noua oameni pe segmentul de creatie si 36 per total. In functie de evolutia companiei si a numarului de clienti noi, numarul angajatilor ar putea creste pana la finalul anului curent pana la 40. Compania discuta pentru incheierea de noi contracte cu sase-sapte companii din top 10 spenderi. Oficialii Infinit Solutions nu i-au numit.

In 2011, Infinit Solutions, cea mai mare agentie de publicitate online independenta si a treia per total dupa iLeo si Hyperactive (conform rezultatelor financiare pe 2010 – n.r.) a primit sase oferte de achizitie, atat din Romania cat si din afara tarii. Ofertele au fost fiecare “cu sase zerouri, dar nu le-am acceptat pentru ca ne-ar fi limitat drepturile de decizie, independenta. Am putea accepta, chiar si cu cinci zerouri, daca simtim ca este un partener excelent, aliniat cu filozofia noastra”. Seful agentiei considera ca nu trebuie sa vinzi imediat cum apar oportunitati, desi este greu sa fii independent.

Multe dintre agentiile si regiile de publicitate din tara au intrat intr-o stare de apatie, de relaxare, considera Cernatescu. “In urma cu patru ani, te bateai mai mult pe un client, era competitia mai ridicata. Acum, agentiile au intrat intr-o stare de letargie ce se simte. Multe agentii dau vina pe clienti – ca nu sunt educati; pe de alta parte, cei educati sunt dificili! Este o greseala mare sa spui asta”, considera el. Clientilor din Romania trebuie sa le explici beneficiile campaniilor online “pe limba lor”, sa faci proiecte de testare, pe bani putini, astfel incat acestia “sa prinda gustul” si sa capete incredere.

O alta greseala a jucatorilor din piata este faptul ca pun ego-urile mai presus de clienti. “Nu ne intereseaza sa incercam o multime de medii, sa ne hranim ego-urile cu extravagante. Mergem cat mai la sigur si propunem clientilor campanii care functioneaza. Ego-urile nu au facut decat sa imbolnaveasca piata”, spune managerul Infinit Solutions.

Una dintre tendintele advertising-ului online este crearea de campanii care sa stranga comunitati fidele unui anumit brand. Ulterior, acele comunitati sunt “activate” in cadrul altor campanii ulterioare.

In 2012, an electoral, ar putea creste pretul cerut clientilor pentru publicitate pe site-uri intrucat va exista o cerere ridicata din partea politicienilor, ceea ce, considera Cernateascu, nu este bine dar nici nu exista solutii clare.

Principalii concurenti ai Infinit Solutions sunt sunt iLeo, Hyperactive sau Kinecto.

Considerati ca ACTA ar putea avea un efect atat de profund negativ asupra industriei media/de advertising? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri F