Datele personale pastrate online de catre companii precum Google sau Facebook pot marca trecerea intr-o noua era a serviciilor personalizate, spune inventatorul World Wide Web (www - n.red), Tim Berners-Lee intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian. El ii sfatuieste pe utilizatori sa ceara gigantilor online informatiile pe care le stocheaza despre internauti.
„Computerul meu stie foarte bine starea mea de sanatate, stie ce mananc, dar si locul in care ma aflu. Din buzunarul in care se afla, telefonul meu intelege cate exercitii fac sau cate scari urc”, explica Berners-Lee.

Folosirea acestor date poate fi extrem de benefica, mai spune el, insa doar daca oamenii au la randul lor acces la informatiile stocate de companii.

„Una dintre problemele retelelor sociale e ca ele au date, iar eu nu… Exista programe pe care le pot rula pe computerul personal care imi permit sa folosesc informatiile din fiecare retea, toate datele din calendarul meu ori harta cu locurile in care alerg, (…) iar asta reprezinta un sprijin enorm pentru mine”.

In ultima vreme, insa, marile companii ca Facebook si Google au inceput sa raspunda presiunilor publicului si ofera utilizatorilor acces imediat la datele personale.

Berners-Lee considera ca imaginea site-urilor similara unor „depozite permanente” de informatii ar putea disparea in cativa ani.

„Oriunde ti-ai plasa datele, ar trebui sa te asiguri ca le poti recupera, intr-o forma standard. In locul vostru as face asta regulat, la fel de des ca backup-urile (n.red. asigurarea datelor) pentru computer”.

Totodata, Berners-Lee aminteste de perioada cand vorbea despre dezvoltarea retelelor de socializare si avertiza de evolutia spectaculoasa a Facebook, dar si a aplicatiilor„retrase de lume” lansate de Apple, care nu pot fi indexate de catre motoarele de cautare.

El mai spune ca a fost ingrijorat si de efectul pe care il pot avea companiile mari care detin monopol, insa crede in continuare in abilitatea companiilor mici de a inova si de a-si croi un drum intr-o lume care in acest moment este dominata de giganti web.

Aplicatiile de pe telefoanele mobile: Un rau necesar?

„Parintele internetului” se arata extrem de preocupat de cresterea spectaculoasa a asa-numitelor „aplicatii native”, create de producatorii dispozitivelor iPhone sau iPad deoarece acestea nu pot fi cautate.

„Ritmul de crestere, dar mai ales capacitatea lor de a oferi o functionalitate sporita ajuta mult utilizatorul final”, sustine Berners-Lee.

PC-ul, un dispozitiv esential

Totodata, Berners-Lee atrage atentia asupra evolutiei smartphone-urilor, in detrimentul PC-urilor sau a calculatoarelor Mac - dezvoltate de Apple.

„Unul din cele mai importante lucruri pe care le prefer la un PC este posibilitatea de a scrie un program, de a-l descarca si de a-l accesa. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru mine, dar si pentru intreg mediul online. Cu certitudine, o platforma <<inchisa>> este o adevarata frana in cea a inovatiei”.

Cine este Tim Berners-Lee

Sir Timothy John Berners-Lee (57 ani) este un programator englez, inventator al World Wide Web-ului. Este director al World Wide Web Consortium (W3C), organizatia ce tuteleaza standardele web-ului.

Cunoscut si ca "TimBL", a propus pentru prima data - in martie 1989 - un sistem de management al informatiilor, care la scurt timp, cu ajutorul lui Robert Cailliau, a implementat cu succes prima comunicare HTTP intre un client si un server „via internet”.

Foto: wikipedia.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri