Grupul chinez Alibaba este aproape de un acord cu Yahoo pentru rascumpararea unei participatii de 20% din propriile actiuni de la compania americana, pentru 7 miliarde de dolari, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Achizitia ar putea permite Alibaba, cel mai mare furnizor de servicii de comert electronic din China, sa pregateasca o oferta publica initiala in urmatoarele 18 luni, a afirmat sursa citata, scrie Mediafax.

Alibaba, sustinuta de actionarii Temasek Holdings, Digital Sky Tehnologies si Silver Lake, vrea sa finanteze achizitia atat din fonduri proprii, cat si prin imprumuturi.

Compania chineza incearca de mai mult de un an sa rascumpere actiunile de la Yahoo.

Reducerea participatiei la Alibaba reduce amprenta Yahoo in China, cea mai mare piata din lume, si creste sansele ca grupul american sa devina tinta unei preluari, considera Jordan Rohan, analist la Stifel Nicolaus & Co.

"Pentru actionarii Yahoo, vanzarea si marsul ulterior catre oferta publica initiala ar fi factori clar pozitivi, deoarece multi se intreaba daca compania americana va reusi sa monetizeze activele din China. In plus, capitalul necesar pentru delistarea Yahoo este redus odata cu fiecare monetizare a actiunilor la Alibaba", comenteaza analistul.

Yahoo a mai incercat anterior sa vanda actiuni la compania chineza, din care detine 40%.

Compania americana a preluat in 2005 actiunile la Alibaba pentru un miliarde de dolari si controlul asupra diviziei chineze a Yahoo.

Divergentele dintre cele doua companii au aparut pentru prima data in ianuarie 2010, cand Alibaba a calificat drept "nesabuit" sprijinul declarat de Yahoo in favoarea Google, companie impicata in acea perioada intr-o disputa cu autoritatile chineze privind cenzura practicata de acestea pe internet.

In luna martie a anului trecut, Alibaba a vandut divizia de plati online fara a-si informa actionarii, respectiv pe Yahoo, amplificand disputa dintre companii.

Divizia a fost transferata intr-un holding controlat de miliaradrul chinez Jack Ma, fondator si director general al Alibaba.

Yahoo, unul dintre pionerii internetului, nu a reusit sa tina pasul cu cresterea unor rivali pentrum Google si Facebook si incearca de cativa ani sa-si revigoreze afacerile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri