“Internetul din ziua de azi nu mai poate furniza incredere fiind in acest moment in mainile a doua state care il controleaza”, sustine Reza Taqipour, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Iran.

Oficialul a anuntat ca decizia de a “se izola” de internetul global se va face din toamna acestui an ca parte a eforturilor statului de a-si proteja “secretele nationale”.

In timp ce multi vad aceasta miscare ca un mod de a controla continutul informatiilor de catre autoritati, evenimentele petrecute in ultimul an pe teritoriul Iranului contrazic intr-un fel initiativa guvernului iranian: In 2010, un virus foarte periculos denumit Stuxnet – realizat de catre agentiile secrete ale SUA si Israel au fost folosite pentru a accesa datele unui program nuclear derulat de catre statul iranian.

A urmat un alt virus, denumit de aceasta data “Flame”, care printre alte functii ale sale spiona retelele de calculatoare din Iran. Virusul a reprezentat o parte a razboiului cibernetic in care erau implicate institutii precum CIA, Agentia Nationala de Securitate a SUA sau armata israeliana, potrivit WashingtonPost.com.

Citeste si:

Iranul ar urma in acest fel exemplul statului Coreea de Nord, care din anul 2000 a hotarat sa inchida toate conexiunile catre World Wide Web, dezvoltand o retea proprie de internet cu acces la continut informativ, email sau motor de cautare proprii.

O situatie similara se petrece si in Cuba, unde utilizraea serviciului de internet detinut de stat a crescut cu 40% - peste 2,6 milioane de cubanezi dintr-un total de peste 11 milioane folosindu-l zi de zi.

Foto: captura owni.eu