Internautii japonezi care downloadeaza fisiere protejate de copyright risca 2 ani de inchisoare sau o amenda de circa 25.000 de dolari, dupa ce guvernul tarii a schimbat legislatia, scrie BBC.

Astfel de activitati erau ilegale inca din 2010, dar pana in prezent nu au fost date amenzi. Legea a fost introdusa dupa ce intreaga industrie muzicala din japonia, inclusiv casele de discuri, au facut lobby puternic.

Criticii spun insa ca mai degraba decat sa inaspreasca pedepsele ar fi trebuit sa fie oprite site-urile de unde se pot downloada, ilegal, fisierele.

In teorie, pedepsele pot fi aplicate chiar si daca un utilizator a downloadat ilegal UN singur fisier. Reprezentantii industriei muzicale din Japonia subliniaza ca download-urile ilegale fata de cele legale reprezinta un factor de 10 la 1. Ei citeaza un studiu realizat in 2010 din care rezulta ca internautii japonezi au downloadat circa 4,36 mld. de fisiere muzicale si clipuri video si au cumparat doar 440 milioane in acelasi an.

Urmare a promulgarii legii, mai multi activisti purtand masti asociate cu gruparea Anonymous au iesit pe strazile din Tokyo protestand impotriva legii.

Intre timp, in Romania, softul fara licenta instalat de romani anul trecut a avut o valoare de circa 207 milioane de dolari. Trendul indica o crestere a ratei pirateriei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Motivul pentru care Dragnea NU ar fi trebuit sa iasa din inchisoare