In doar cateva minute, afacerile mai mici decat se asteptau analistii dar mai ales eroarea surprinzatoare „a sters” circa 20 miliarde de dolari din valoarea de piata a companiei, inainte ca Google sa ceara Nasdaq sa intrerupa tranzactionarea actiunilor. Google a dat vina imediat pe o problema a printerului financiar, R.R. Donnely& Sons Co, scrie NYTimes.com.

Dublul esec practic „a sters” trei luni in care compania a reusit sa depaseasca Microsoft, devenind a doua cea mai valoroasa companie tehnologica dupa Apple. Totodata, prabusirea valorii actiunilor Google a fost tragaci pentru scaderea actiunilor si a altor companii partenere precum Facebook.

Pe Internet, incidentul a devenit imediat subiect aprins de discutie – Google, Gigantul care se mandreste ca organizeaza informatia mondiala, nu este capabil sa isi organizeze bucataria interna.

Chiar si Larry Page, cofondatorul companiei, a fost luat in batjocura pe Twitter, un cont fiind numit „@Pending-Larry” deoarece in comunicatul de presa facut public prematur este un spatiu lipsa (pending) unde ar fi trebuit sa ofere o declaratie Larry Page.

Vorbin intr-o conferinta de presa cu analistii, Page si-a cerut scuze pentru „balbaiala”. „Asa cum au spus printerii nostri, au apasat putin mai repede pe butonul send. Am avut insa un trimestru bun si sunt incantat de acest lucru”, a tinut el sa adauge. „Este cu adevarat incitant sa fii la Google”, a mai spus el.

Cu toate acestea, rezultatele Google lasa de dorit – pierderi la Motorola Mobility, companie recent achizitionata de Google, dar si preturi in scadere pentru reclame.

Lansarea rezultatelor financiare inainte de vreme i-a surprins pe traderi si a declansat confuzie si tranzactionari rapide pe actiunile companiei. „Problema este ca atunci cand faci o greseala de o asemenea magnitudine, obtii haos pe piata”, a declarat Colin Gills, analist la BGC Partners.

Actiunile Google, care au crescut cu 27% in ultimele trei luni, s-au prabusit cu 60,49$, 8%, pana la 695$. La un moment dat scaderea ajunsese la 10%, pana cand tranzactionarea a fost intrerupta.

Pe langa umilinta publica, eroarea nu a permis Google sa puna rezultatele financiare intr-o lumina favorabila, lucru pe care, este stiut, companiile il fac tot timpul.

Compania a raportat profit net de 2,18 mld. $, in scadere de la 2,73 mld. $. Pe de alta parte, veniturile companiei au crescut cu 45% de la an la an in trimestrul trei, pana la 14,1 mld. dolari.

Esti antreprenor, conduci un IMM si esti interesat de inovatia IT&C? Participa la conferinta Wall-Street.ro: Inovatia in IT&C: Solutii pentru antreprenori si IMM-uri, organizata in parteneriat cu Microsoft Romania si Romtelecom.

Daca vrei sa afli mai multe despre inovatia in IT-ul romanesc, sa discuti cu cei mai importanti specialisti in IT&C, participa la conferinta Inovatia in IT&C: Solutii pentru antreprenori si IMM-uri!

Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net