75% dintre site-urile care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor, potrivit unei "verificari minutioase" a Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat remis si dat publicitatii de agentia Mediafax.

Comisia Europeana a publicat joi rezultatele unei verificari minutioase realizate la nivelul intregii Uniuni Europene a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica, ce pot fi descarcate pe calculatoare sau dispozitive mobile. Verificarea a aratat ca peste 75% dintre aceste site-uri nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor.

"Acest lucru este si mai ingrijorator atunci cand sunt vizati consumatorii vulnerabili, si anume copiii. Utilizatorii trebuie sa parcurga, clic cu clic, un labirint de clauze contractuale, pentru a afla cat de mult vor avea de platit in cele din urma, iar copiii sunt adesea ademeniti sa cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite. Daca apar probleme, serviciul post-vanzare este adesea greu de gasit, deoarece informatiile de contact lipsesc in cazul a peste o treime dintre site-uri", se spune in comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, autoritatile nationale de aplicare a legii vor contacta acum societatile in cauza pentru a le permite sa isi clarifice pozitia sau sa isi corecteze site-urile.

"Copiii se pricep din ce in ce mai bine la tehnologie; de la o varsta frageda, stiu sa descarce jocuri. Dar sunt greu de oprit cand devin dependenti de un anumit joc. Un avertisment pentru parinti: fiti atenti, pentru ca jumatate dintre aceste jocuri ce pot fi descarcate pot fi jucate, potrivit publicitatii, in mod gratuit, insa va puteti trezi in curand cu facturi de speriat din cauza elementelor necesare pentru a putea progresa in cadrul jocurilor! In general, rezultatele verificarii minutioase la nivelul UE publicate astazi arata ca majoritatea site-urilor internet verificate nu ofera un acces facil la clauzele contractuale esentiale. In lunile urmatoare, autoritatile nationale vor depune eforturi pentru a determina aceste site-uri sa se conformeze", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor.

Potrivit comunicatului, autoritatile nationale din 26 de state membre (Irlanda nu a putut participa din cauza lipsei de resurse), la care se adauga Norvegia si Islanda, au verificat un total de 333 site-uri, inclusiv 159 de site-uri care vand jocuri online.

De ce nu respecta legislatia comunitara

Autoritatile nationale au semnalat 76% din totalul site-urilor (254 de site-uri) ca necesitand investigatii suplimentare, deoarece au avut indoieli in legatura cu respectarea de catre acestea a normelor UE din domeniul protectiei consumatorilor, in special a normelor care reglementeaza publicitatea si informatiile esentiale privind costurile si caracteristicile continutului digital care permit consumatorilor sa ia decizii in cunostinta de cauza. Dintre cele 55 de site-uri care vand jocuri pentru copii cu varste de pana la 14 ani verificate, 71% (39) nu pareau a respecta legislatia comunitara, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, clauzele contractuale trebuie sa fie clar indicate si echitabile. Un total de 230 de site-uri (69 %) contineau clauze considerate abuzive, de exemplu: declinau raspunderea comerciantului in cazul in care un element descarcat dauneaza echipamentului consumatorului; refuzau consumatorilor exercitarea dreptului de a recurge la o cale de atac judiciara sau de alt tip, ii impiedicau sa faca acest lucru sau le creau dificultati in acest sens; incalcau dreptul consumatorilor de a primi un nou produs sau de a solicita rambursarea atunci cand produsul descarcat nu functioneaza.

In ceea ce priveste dreptul de retragere, comunicatul precizeaza ca, prin natura descarcarilor, consumatorul isi pierde dreptul de a se retrage din contract din momentul in care, cu acordul consumatorului, incepe descarcarea (cu alte cuvinte, produsul descarcat nu poate fi returnat). Totusi, comerciantii sunt obligati sa informeze consumatorii cu privire la acest fapt inaintea achizitionarii. 141 de site-uri (42 % dintre site-urile verificate) nu furnizau aceasta informatie.

Pe de alta parte, Comisia Europeana atrage atentia si la lipsa informatiilor referitoare la identitatea si adresa comerciantului. Comerciantii sunt obligati sa isi precizeze pe site identitatea, adresa postala si adresa de e-mail, pentru a le permite consumatorilor sa ii contacteze daca este necesar. 121 de site-uri (36 %) nu afisau aceste informatii esentiale.

In plus fata de aceasta verificare, Comisia a contractat un studiu complementar, potrivit caruia lipsesc informatiile referitoare la restrictiile geografice. Este posibil ca un continut digital descarcat sa nu poata fi utilizat intr-o alta tara decat tara de resedinta a consumatorului, iar comerciantii ar trebui sa ii informeze pe consumatori cu privire la acest lucru. Din totalul site-urilor verificate, 73% nu comunica aceasta informatie. Atunci cand este oferita, aceasta informatie este prezentata adesea doar in termenii si conditiile generale si, prin urmare, este dificil de gasit.

Ce costuri ascund jocurile “gratuite”

Totodata, jocurile prezentate ca "gratuite" pe site-uri implica adesea costuri intr-o etapa ulterioara. Aproape 9 din 10 site-uri nu informau clar si de la inceput utilizatorii in legatura cu functiile suplimentare sau achizitiile contra cost necesare pe parcursul jocului. Desi este adesea mentionata in clauzele contractuale, aceasta informatie nu cuprinde preturi indicate in mod clar, precizeaza Comisia Europeana.

Potrivit comunicatului, o "verificare minutioasa" este o examinare la nivelul intregii Uniuni Europene a site-urilor, cu scopul identificarii situatiilor de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si a asigurarii respectarii ulterioare a acestei legislatii. O "verificare minutioasa" este coordonata de Comisie si este efectuata simultan de autoritatile nationale de aplicare a legii.

Verificarea continutului digital s-a desfasurat in iunie 2012. Aceasta este cea de-a sasea "verificare minutioasa", efectuata din 2007 si pana in prezent, se mai spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, tot mai multi cetateni europeni achizitioneaza continut digital. I medie, 79% dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzica online si 60% au utilizat jocuri online in cursul ultimelor 12 luni. Potrivit unor surse din sector, valoarea tranzactiilor aferente descarcarilor de muzica in UE in 2010 a fost de 677 de milioane de euro. Potrivit estimarilor, consumatorii din Regatul Unit, Germania, Franta, Italia, Spania, Tarile de Jos si Belgia au cheltuit 16,5 miliarde de euro pe jocuri online in 2011. Jocurile adresate copiilor si prezentate ca "joc gratuit" au o pondere tot mai mare pe piata jocurilor in UE (50% din totalul jocurilor in ultimele 12 luni).

Autoritatile nationale au inceput deja sa contacteze societatile si sa le solicite sa furnizeze clarificari sau sa isi corecteze site-urile. Daca societatile nu dau curs acestor solicitari, vor fi initiate actiuni legale care pot duce la aplicarea de amenzi sau la inchiderea site-urilor respective. Autoritatile nationale de aplicare a legii vor transmite un raport Comisiei pana in toamna anului 2013. Comisia va intocmi un raport privind rezultatele, se mai spune in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Afla care sunt cei mai bogati scriitori din lume