Informatia a fost confirmata de un comunicat postat luni pe site-ul facut celebru de jurnalistul Julian Assange, conform Mediafax.

The Freedom of the Press Foundation (FOPF) va promova si va finanta "un jurnalism tenace, de interes public, ce vizeaza expunerea oricarei gestiuni proaste, a coruptiei si a actiunilor ilegale intreprinse de un guvern".

Site-ul WikiLeaks a devenit cunoscut in lumea intreaga in 2010, dupa ce a publicat o serie de rapoarte confidentiale ale armatei americane din Afganistan si Irak si aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice americane.

In comunicatul sau, denumit "WikiLeaks declara razboi blocajelor bancare", administratorii site-ului ii acuza pe gigantii cardurilor bancare Visa si Mastercard, dar si site-ul de plati online Paypal si Bank of America, ca "au blocat 95% din donatiile facute in beneficiul WikiLeaks". Acest fapt a condus la scaderea rezervelor financiare ale site-ului, "de la peste 1 milion de dolari, in 2010, la mai putin de o mie de dolari in decembrie 2012".

La sfarsitul lunii noiembrie, Julian Assange a afirmat ca aceasta blocare a donatiilor a antrenat o pierdere globala de 30 de milioane de lire sterline (36,9 milioane euro).

"Am luptat cu acest blocaj imoral timp de doi ani lungi. L-am invins in tribunale (...), in Franta si in Germania astazi, iar alaturi de generosii si puternicii nostri prieteni care cred inca in Primul Amendament il vom invinge si in Statele Unite", a declarat Julian Assange in acelasi comunicat.

Fundatia permite "donatiile in favoarea WikiLeaks, care vor putea fi de acum inainte deductibile din impozite, in Statele Unite si in Europa". Fundatia permite totodata finantarea si altor site-uri de informatii precum The up Take, TheNationalSecurityArchive si MuckRockNews.

Luni, la ora 12.00 GMT, aceste patru site-uri au primit fiecare o prima donatie de 23 de dolari.

Julian Assange, in varsta de 41 de ani, este refugiat, din luna iunie, in ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extradarea in Suedia, unde este acuzat de presupuse agresiuni sexuale. Assange, jurnalist si activist pentru drepturi civice, respinge acuzatiile din Suedia, afirmand ca autoritatile de la Stockholm doresc sa il extradeze in Statele Unite, unde este acuzat de publicarea a zeci de mii de mesaje diplomatice si militare secrete pe site-ul WikiLeaks.