Aproximativ 400 de utilizatori de Internet din Xinjiang, o regiune chineza majoritar musulmana, au fost arestati de politie in cadrul unei campanii impotriva "extremismului religios", pentru indemnuri la jihad si "difuzare de zvonuri", scrie miercuri presa oficiala, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Forte straine" neidentificate "infiltreaza fara incetare (regiunea) si incita locuitorii sa adopte idei religioase extrene prin intermediul Internetului", reprezentand "o amenintare grava la adresa unitatii etnice si stabilitatii" Xinjiangului, a declarat pentru cotidianul Global Times Politia din Kashgar, al doilea cel mai important oras din aceasta provincie afectata de tulburari sporadice.
In "Regiunea autonoma uigura" Xinjiang, situata in partea de nord-vest a Chinei, la frontiera cu state din Asia Centrala, coexista in mod dificil o minoritate turcofona de uiguri, de religie musulmana, si milioane de chinezi de etnie han, veniti in regiune in ultimele decenii.
Un agricultor din cantonul Hotan, la sud de Kashgar, a postat peste peste doi gigaocteti de carti care promoveaza secesiunea Xinjiangului. Acest carti au fost consultate ulterior de peste 30.000 de ori, au fost repostate de 14.000 de ori si salvate de 600 de ori, potrivit cotidianului oficial. Agricultorul a fost inculpat pentru incitare la secesiune.
La Kashgar, un liceean in varsta de 17 ani a postat un numar important de inregistrari video si fisiere audio de propaganda islamista cu caracter "extremist", cu scopul de a "dezvolta constiinta religioasa a colegilor sai", potrivit China Daily, care citeaza cotidianul din Xinjiang. Dupa ce le-a difuzat pe Internet, acestea au fost accesate de peste 5.100 de ori si postate de 1.201 ori, scrie ziarul.
Cenzurat in mod regulat, Internetul in China, unicul cadru de exprimare a unei opinii publica care abia se naste, este tot mai supravegheat in ultimele luni.
Liceeanul a fost condamnat la zece zile de detentie, pedeapsa pe care nu o va efectua pentru ca este minor, precizeaza ziarul.
Valul de arestari a avut loc in perioada 26 iunie-31 august, scrie presa, care adauga ca 256 de persoane au fost "pedepsite", fara alte precizari, pentru "raspandire de zvonuri", iar alte 139 pentru difuzare de idei religioase "extremiste" care indeamna la "jihad".
Anuntarea acestor arestari are loc cu putin inaintea inceperea, spre 13 octombrie, a pelerinajului la Mecca, la care urmeaza sa participe aproximativ 12.000 de musulmani chinezi.
Majoritatea persoanelor arestate sunt tineri someri si putin instruiti, a subliniat politia citata de presa.
Potrivit versiunii oficiale, un atac-surpriza din partea unor "teroristi" uiguri, la Lukqun, s-a soldat cu 35 de morti, pe 26 iunie, cel mai violent incident de la revoltele din 2009, in capitala regiunii, Urumqi, soldate cu aproximativ 200 de morti.
Doi autori ai atacului de la Lukqun au fost condamnati la moarte, in septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tesla vrea un centru de design si cercetare in China