Radu, Gameleon: Startup-urile ar trebui sa se asigure ca au un business cat mai scalabil posibil

Startup-urile ar trebui sa se asigure ca au un business cat mai scalabil posibil, sa isi inteleaga perfect clientii si piata si sa urmeze modelul de „lean startup” pentru a ajunge la clienti cat mai devreme cu un produs minim viabil, considera, intr-un interviu exclusiv, Vlad Radu, co-fondator al Gameleon.

Gameleon este o platforma online care permite crearea si monetizarea jocurilor intr-o maniera simpla. Inca de la primii pasi proiectul s-a bucurat de un succes rasunator: anul trecut au fost selectati pentru a participa la How to Web Startup Spotlight, competitie si program de orientare adresat celor mai performante 32 de echipe din regiune, unde au castigat IXIA Innovation Award.

De aici incolo, succesele s-au tinut lant: au fost acceptati la Mozilla WebFWD, au incheiat un parteneriat strategic cu Softlayer, au participat la programul de accelerare Eleven in Bulgaria si au castigat numeroase competitii pentru startup-uri, inclusiv finala Intel Global Challenge. wall-street.ro a stat de vorba cu Gameleon pentru a afla secretele din culisele succesului.

Wall-Street.ro: Ce este Gameleon si de unde a venit idea?
Vlad Radu: Gameleon este o platforma pentru creat jocuri, care nu necesita cunostinte de programare. Fiind 100% vizuala si fiind accesibila pe orice device care suporta HTML5 (de la tablete la PC-uri), aceasta platforma reprezinta un produs foarte permeabil care tinteste sa “democratizeze” crearea de jocuri multiplayer.

W-S.ro: Cine e echipa din spatele proiectului?
V.R.: Echipa noastra este compusa din Victor Popescu (care are peste 9 ani de experienta in software B2B si are known-how tehnic superb, el fiind cel din spatele arhitecturii software a Gameleon si a componentelor server-side), Adrian Calotescu (programator extrem de talentat si responsabil pentru front-end si editor), Mihaela Epuran (artist grafica si realizatoare UI/UX cu un entuziasm molipsitor) si eu, Vlad Radu (arhitectul functionalitatii editorului de jocuri si geek al lumii gaming-ului si al mecanicilor de jocuri).

Citeste si:
Victor Popescu, Gameleon: Sa esuezi este cea mai tare senzatie pe...
Victor Popescu, Gameleon: Sa...

W-S.ro: Povesteste-ne despre evolutia Gameleon de-a lungul timpului.
V.R. Povestea Gameleon a inceput cu un alt produs, un joc in browser numit Bugtopia pe care am inceput sa-l dezvoltam in urma cu 2 ani. Am creat o platforma de editat continutul acelui joc pentru a reduce din timpul pe care il pierdeam scriind cod de mana pentru toate functiile noi sau nivelurile noi. De fapt, editorul acela de Bugtopia a redus timpul de creatie atat de mult si a simplificat atat de mult procesul incat ne-am trezit ca puteam face si alte jocuri cu el, fara sa-l modificam.
Intr-o pauza am facut un joculet in care erai un rover pe Marte, explorai roci si fugeai de martieni - acela a fost momentul revelator in care ne-am decis sa transformam acest editor de Bugtopia in Gameleon.

W-S.ro: Problema fondurilor cum ati rezolvat-o?
V.R: Intr-adevar, ne-am dat seama ca vom avea nevoie de fonduri si/sau parteneri pentru a dezvolta Gameleon, si am inceput in iunie 2012 sa mergem la evenimente de pitching si am candidat la multe acceleratoare si seed camp-uri. A fost un an plin, dar am obtinut premii la diferite evenimente, atat la nivel local (Venture Connect, Startup Live Bucharest sau How To Web Startup Spotlight), cat si in strainatate (Startup Camp Berlin, Intel Global Challenge).

Am facut doua parteneriate foarte importante: primul, cu Mozilla, prin programul lor de accelerare WebFWD (si suntem mandri sa fim prima echipa romaneasca admisa in acest program), iar cel de al doilea cu programul de accelerare Eleven, care a investit in echipa si produs si ne-a ajutat sa ne dezvoltam pe toate planurile de-a lungul celor 3 luni petrecute la Sofia in primavara acestui an.

W-S.ro: Care a fost urmatorul pas, dupa ce v-ati intors in tara?
V.R.: La intoarcerea in tara ne-am concentrat pe beta-testing cu testeri la noi in birou, in timp ce am continuat participarea la evenimente si concursuri: expozitiile Pyrkon, in Polonia si Comic-Con, Bucuresti (martie 2013), extraordinarul Gamescom, tinut in Cologne (august 2013), si participarea recenta (9 octombrie 2013) la Intel Global Challenge 2013 unde am fost prima echipa romaneasca ajunsa la etapa globala a Intel Challenge, plecand din San Francisco cu doua premii din cele 7 acordate de Intel pe podium.

Citeste si:
Un startup tech din SUA cu dezvoltatori în Chișinău oferă gratuit...
Startup-ul de tehnologie XOR,...

W-S.ro: De ce ar trebui o companie de gaming sa contacteze Gameleon – ce le puteti oferi?
V.R.: O companie de gaming poate gasi in Gameleon o aplicatie foarte utila de prototyping pentru jocurile lor, in primul rand. Le permite sa-si testeze ideile in cicluri de iteratie rapide fara a scrie vreo linie de cod sau a petrece timp construind un engine inainte sa fie siguri ca produsul poate fi bun.

W-S.ro: Care sunt cele mai mari provocari pe care trebuie sa le depasiti in viitor?
V.R.: Provocari sunt multe, unele mari, altele mici. Probabil cele mai importante sunt dezvoltarea bazei de utilizatori si demonstrarea sustenabilitatii sistemului de monetizare al platformei. Dorim sa ne concentram pe achizitia de noi utilizatori, pe cresterea numarului existent de abonati ai platformei si, o data cu aceasta, ei vor ajuta la testarea si verificare sistemelor propuse de noi pentru monetizare.

W-S.ro: Cati utilizatori aveti in prezent si cati asteptati in urmatoarele 12 luni?
V.R.: In total avem 1.500 de utilizatori, insa speram sa depasim 10.000 in urmatoarele 12 luni.

W-S.ro: Ce sfaturi le dai companiilor care vor sa atraga investitii? Dar start-up-urilor care vor sa isi prezinte produsele la evenimente de profil?
V.R.: Simplu: sa se asigure ca au un business cat mai scalabil posibil (investitorii isi vor vrea banii inapoi la un moment dat si trebuie sa te intrebi ca antreprenor daca startupul tau este capabil sa creasca la nivelul de care e nevoie pentru asta), sa isi inteleaga perfect clientii si piata si sa urmeze modelul de lean startup pentru a ajunge la clienti cat mai devreme cu un produs minim viabil. La asta se adauga bineinteles o echipa excelenta.

Citeste si:
Proiect românesc care ajută nevăzătorii, admis într-un program...
Proiect românesc care ajută...

W-S.ro: Anul trecut ati fost selectati printre cele mai bune 32 de echipe din regiune si ati participat la How to Web Startup Spotlight, cea mai importanta competitie si program de orientare pentru start-up-uri din Europa de Sud-Est. Ce a insemnat pentru voi experienta Startup Spotlight?
V.R.: Cel mai bun rezultat ca urmare a Startup Spotlight a fost interactiunea cu investitorii, in special cu grupul Eleven si Mozilla WebFWD. Programul de orientare a reprezentat practic punctul de plecare pentru acceptarea noastra in programele de accelerare.

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti. In Cadrul conferintei va avea loc si Startup Spotlight, competitie si program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

Wall-Street.ro prezinta cele mai interesante proiecte si start-up-uri din Romania, in rubrica "Start-up". Ce parere aveti de proiectul romanilor?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Zuckerberg: Companiile de "social media" nu trebuie să fie "arbitrii adevărului"
Setari Cookie-uri