Dupa ce la inceputul acestei saptamani responsabilul pe securitate al Facebook cerea pe Twitter celor de la Adobe sa stabileasca o zi cand se va renunta complet la Flash, marile companii de tehnologie au inceput sa renunte incet-incet la solutia dezvoltata de catre producatorul american software.

In acest fel, cea mai noua versiune a browserului web Firefox dezvoltat de catre Mozilla a blocat solutia Flash din cauza vulnerabilitatilor cu care s-a confruntat in ultima perioada.

Intr-o postare pe Twitter, Mark Schmidt, directorul echipei de suport a Firefox, sustine ca cea mai noua actualizare a browserului Web a blocat accesul continutului dezvoltat pe platforma celor de la Adobe.

Intr-o postare ulterioara, Schimdt a clarificat situatia specificand ca demersul nu este unul permanent, dar atata timp cat Adobe nu rezolva problemele de securitate cu care s-a confruntat in ultima vreme suportul pentru Flash va fi blocat.

Pentru Mozilla nu este insa prima data cand renunta la Flash. De-a lungul timpului programatorii si echipa din spatele browserului Firefox au mai blocat diferite plugin-uri si soft apartinand Adobe (Flash) sau Oracle (Java) din cauza expunerii acestora unor probleme de securitate. Chiar si asa, Schmidt a dat asigurari ca utlizatorii care totusi nu vor sa renunte la Flash au optiunea de a pastra animatiile web din meniul browserului – daca isi doresc acest lucru.

Citeste si:
Google lanseaza in decembrie Chrome 71: ce imbunatatiri aduce
Google lanseaza in decembrie...

Teama industriei de tehnologie de a mai apela la Flash si a utiliza solutii moderne asa cum este cazul limbajului HTML 5 vine dupa ce un grup de hackeri a obtinut 400GB de fisiere. Hackerii au compromis, astfel, o mare parte din datele unei companii de software din Italia, furand nu mai putin de 400GB de fisiere, care au scos in evidenta o mare vulnerabilitate a Flash.

Conform documentelor Hacking Team Systems, compania afectata de atacul cibernetic, vulnerabilitatea gasita in sistem este “cea mai mare eroare descoperita in Flash din ultimii patru ani”.

Multe companii de tehnologie, dar si ingineri specializati in sistemele de calcul au criticat platforma flash ca fiind plina de erori. Pentru cei care au uitat sau care nu stiu, in anul 2010, Steve Jobs a transmis o scrisoare deschisa in care detalia de ce Apple nu va permite software-ului dezvoltat de catre Adobe sa functioneze pe dispozitivele sale. In scrisoarea sa de atunci, fostul CEO al gigantului american sublinia “Flash-ul este principalul motiv pentru care Mac-urile dau erori”.

Gigantul Google a renuntat deja la utilizarea Flash in suita sa de programe, YouTube fiind poate cel mai mare nume care a decis sa elimine suportul pentru aceasta platforma. La inceputul acestui an, YouTube a renuntat ca player-ul sau video sa ruleze Flash trecand la standardul HTML5, iar mai nou inclusiv browserul Chrome blocheaza instantele Flash de pe paginile vizitate.

Citeste si:
Emilian, RTB House: Chrome elimina parte din reclame. Ce solutii ai?
Emilian, RTB House: Chrome...

Cele mai noi miscari ale industriei pentru blocarea utilizarii Flash poate ca nu vor avea un impact imediat in piata IT, dar poate transmite o unda de soc catre tot sectorul pentru incetarea utilizarii solutiei dezvoltata de Adobe in favoarea uneia mai sigure.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Joburi pentru IT-isti: Anuntul facut de Adobe Romania