Mozilla Firefox, unul dintre cele mai importante browsere web va urma exemplul Google Chrome si al Microsoft Edge si anunta renuntarea la suportul pentru mai multe plugin-uri importante, asa cum este cazul Java si Silverlight pana la finalul anului viitor, potrivit unui anunt al companiei.

Decizia Mozilla de a renunta la suport vine si in cotextul in care tot mai multi dezvoltatori de browsere web au renuntat la aceste solutii, mizand tot mai mult pe standardul HTML5, folosit in momentul de fata tot mai mult in detrimentul Flash.

Internetul vuieste in ultimele luni pentru renuntarea la Flash ca si standard de imbunatatire a experientei online si optarea pentru HTML5, considerat a fi mult mai bine optimizat si mai sigur. Asa se face ca Google a facut deja trecerea la acest nou standard pentru cele mai importante servicii pe care le pune la dispozitie publicului larg.

Daca in urma cu cativa ani nimeni nu ar fi prezis o “moarte” a flash-ului, folosit cu precadere in cazul advertiserilor web, astazi acest lucru pare mai mult o certitudine. Interesant este ca browserul Chrome elimina continutul inutul Flash in mod automat.

Mozilla a anuntat renuntarea la Flash inca din vara

Marile companii de tehnologie au inceput sa renunte incet-incet la solutia Flash dezvoltata de catre producatorul american software Adobe.

Pentru Mozilla nu este insa prima data cand renunta la Flash. De-a lungul timpului programatorii si echipa din spatele browserului Firefox au mai blocat diferite plugin-uri si soft apartinand Adobe (Flash) sau Oracle (Java) din cauza expunerii acestora unor probleme de securitate. Acest lucru insa nu s-a produs definitiv, programatorii softului de navigare pe Internet dand asigurari ca utlizatorii care totusi nu vor sa renunte la Flash au optiunea de a pastra animatiile web din meniul browserului – daca isi doresc acest lucru.

Teama industriei de tehnologie de a mai apela la Flash si a utiliza solutii moderne asa cum este cazul limbajului HTML 5 vine dupa ce un grup de hackeri a obtinut 400GB de fisiere intr-un scandal monstru derulat in vara anului. Hackerii au compromis, astfel, o mare parte din datele unei companii de software din Italia, furand nu mai putin de 400GB de fisiere, care au scos in evidenta o mare vulnerabilitate a Flash.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri