Google a acceptat sa plateasca taxe in valoare de 130 de milioane de lire sterline (185 de milioane de dolari), in Marea Britanie, pentru perioada 2005-2015, ca urmare a unui "audit deschis" realizat asupra conturilor sale de catre autoritatile fiscale britanice, potrivit BBC, scrie Mediafax.

Aceasta plata acopera datorii restante din anul 2005 si va fi facuta dupa sase ani de anchete realizate de reprezentantii Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC), un departament al Guvernului Marii Britanii, care este responsabil, printre altele, de colectarea taxelor.

Google, in prezent parte a companiei americane Alphabet Inc, este una dintre companiile multinationale care au fost acuzate ca au apelat la diverse aranjamente fiscale pentru a evita plata taxelor in Marea Britanie, in ciuda faptului ca au incasat miliarde de lire sterline de pe aceasta piata.

Matt Brittin, seful Google Europe, a declarat, sambata, pentru BBC, ca Google va plati mai multe taxe in Marea Britanie. "Regulile se modifica la nivel international, iar guvernarea din Marea Britanie se afla in fruntea celor care aplica aceste norme, astfel ca vom schimba ceea ce facem aici. Vrem sa dam asigurari ca vom plati sumele corespunzatoare taxelor", a mai spus acesta.

HMRC a declansat ancheta in cazul Google dupa mai multe controverse privind nivelul scazut al taxelor platite de companii multinationale, care au operatiuni in Marea Britanie, dar ale caror sedii centrale sunt in alte tari.

Citeste si:
Raport: Google a evitat agresiv plata taxelor in Marea Britanie
Raport: Google a evitat...

In ciuda faptului ca Marea Britanie este una dintre cele mai importante piete pentru Google, proprietarul celui mai important motor de cautare din lume a platit in aceasta tara taxe de doar 20,4 milioane de lire sterline, in 2013. In schimb, in acelasi an, Google a avut venituri de pe piata britanica de 3,8 miliarde de lire sterline. Cea mai mare parte a veniturilor atrase de Google din Marea Britanie au fost realizate din vanzarile de publicitate online.

In acest context, compania Google a fost criticata din cauza mecanismelor sale fiscale internationale complexe. Sediul central din Europa al Google este in Irlanda, o tara care impune taxe pe profit mai mici decat cele din Marea Britanie. Totodata, pentru a-si pune la adapost profiturile, compania ar fi apelat la structurile sale din Insulele Bermude, considerate a fi un paradis fiscal si ale caror autoritati nu impun niciun impozit pe profit.

Astfel de operatiuni sunt insa legale si Google - o companie americana, care plateste majoritatea taxelor sale in SUA - a spus pana acum ca a respectat legislatia fiscala internationala.

Citeste si:
Guvernul britanic duce o batalie fara sanse cu evaziunea fiscala
Guvernul britanic duce o...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Google va plati o suma uriasa in Marea Britanie