Cum si in ce scopuri folosesc organizatiile din Romania retelele social media?

In 2015, 74% dintre respondentii unui studiu EY Romania au declarat ca utilizeaza retelele de socializare pentru promovarea companiei si planuiesc sa le utilizeze in continuare. 21% dintre respondenti au afirmat ca utilizarea reƫelelor de socializare face parte din strategia de comunicare a companiei, in crestere cu doua procente fata de 2014, conform studiului EY Romania, Social media si mediul de afaceri romanesc 2015, lansat marti.

Studiul, ajuns la cea de-a treia editie anuala, analizeaza raspunsurile a 270 de reprezentanti ai unor companii din diverse industrii din Romania cu privire la modul in care acestea abordeaza marketing-ul prin intermediul retelelor de socializare si impactul pe care acest tip de marketing il are in prezent in activitatea lor.

Platforma “vedeta” si anul acesta in Romania ramane Facebook cu 92% din raspunsuri (93% la nivel global), urmata de LinkedIn cu 75% (71% la nivel global) si de YouTube cu 37% (55% la nivel global). In Romania se remarca cresteri semnificative ale utilizarii LinkedIn (+14% faƫa de 2014), YouTube (+8% faƫa de 2014) si Twitter (+8% faƫa de 2014).

„Studiul nostru, ajuns acum la cea de-a treia editie, isi propune sa identifice tendintele din social media care sunt relevante pentru mediul de afaceri romanesc. Ne dorim sa punem la dispozitia directorilor de marketing, dar si a executivilor de top, un set relevant de informatii, care sa le faciliteze intelegerea modului in care companiile din diverse industrii din Romania evolueaza de la an la an in folosirea retelelor de socializare, atat pentru partea de comunicare corporate, cat si pentru construirea relatiei cu clientii si pentru generarea de vanzari”, spune Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania.

Citeste si:
Ce a descoperit Comisia de supraveghere a Facebook după...
Comisia de supraveghere a...

Cum folosesc organizatiile din Romania retelele social media?

Cel mai mare procent de respondenti (23%) foloseste retelele de socializare pentru activitati de promovare, pe care le utilizeaza de 2-3 ani. 20% dintre respondenti declara ca au inceput utilizarea retelelor sociale recent, in ultimii 2 ani. Peste jumatate dintre companii (58%) aloca pana la 5 ore saptamanal pentru comunicarea pe retelele sociale, in timp ce 20% aloca intre 6 si 10 ore saptamanal – procente asemanatoare cu cele inregistrate in 2014.

Frecventa de utilizare a retelelor de socializare a scazut semnificativ. In 2015, doar 36% din respondenti au declarat ca utilizeaza social media zilnic, cu 5% mai putin decat in 2014 si 13% mai putin fata de 2013. Cresc insa procentele celor care utilizeaza social media o data la 2-3 zile, de la 15% in 2013 si 23% in 2014, la 28% in 2015. De asemenea creste frecventa utilizarii saptamanale a comunicarii prin social media, de la 22% la 23%. Zona de rezistenta a celor care utilizeaza social media o data la cateva luni a scazut de la 9% in 2014 la numai 3% in 2015.

Chiar daca in scadere (de la 51% in 2014 la 46% in 2015), departamentul de marketing isi mentine locul in topul departamentelor care se ocupa de retelele de socializare. Totusi, un procent semnificativ de 28% spun ca nu au un departament in cadrul firmei care se ocupa de comunicarea prin retelele de socializare. La polul opus, exista si firme in care de aceasta activitate se ocupa un departament special dedicat comunicarii prin retelele sociale (12%).

In continuare, tot mai multi respondenti (in crestere de la 64% in 2014 la 75% in 2015) spun ca isi administreaza singuri campaniile pe retelele de socializare si tot mai putini apeleaza la servicii externe (in scadere de la 14% in 2014 la 6% in 2015). Totusi, 46% dintre companii spun ca externalizeaza partea de design si dezvoltare, 23% externalizeaza partea de creare de continut, iar cate 16% externalizeaza cercetarea de piata si relatiile publice (PR). Partea de strategie este externalizata de numai 10% dintre companii, in timp ce actualizarea statusurilor este tinuta in house de 90% din firme.

Citeste si:
Cum au reacționat giganții online, după problemele Facebook din...
Efectele blocării Facebook în...

In 2015, ponderea respondentilor “indecisi” cu privire la masurarea randamentului investitiilor in social media ale companiei scade (de la 52% in 2014 la 41% in 2015) in favoarea celor care sunt “total de acord” (18% in 2015) si “de acord” (31% in 2015). Doar 10% au negat posibilitatea companiei de a masura randamentul investitiilor in activitatile de pe retelele de socializare, comparativ cu 14% in 2014.

In ce scop utilizeaza companiile din Romania social media?

In 2015, 91% dintre respondenƫi declara ca utilizarea reƫelelor sociale le ofera un avantaj competitiv faƫa de companiile care nu folosesc reƫele sociale. In topul ariilor de utilizare raman marketing-ul, vanzarea si recrutarea. Cresteri semnificative ofera networkingul (48% dintre respondenƫi, +13% faƫa de 2014) si analiza competitiva (21% dintre respondenƫi, +6% faƫa de 2014).

Cresterea notorietatii si expunerii in piata raman cele mai importante beneficii ale utilizarii retelelor sociale; 53% dintre respondenti vorbesc despre generarea de oportunitati de vanzare si 37% dintre respondenti afirma ca utilizarea mediilor sociale au produs o crestere efectiva in venituri (+3% fata de 2014). Chiar daca se constata o scadere faƫa de anul trecut, aproape jumatate dintre respondenti apreciaza fidelizarea clientilor prin folosirea retelelor sociale.

64% dintre respondenti considera ca generarea de oportunitati de vanzare in cadrul retelelor sociale este eficienta, iar 30% sunt indecisi referitor la acest lucru. 59% dintre respondenti declara ca influenteaza prospectarea si identificarea oportunitatilor de vanzare prin intermediul reƫelelor sociale, 41% declara ca pot precalifica oportunitaƫile prin colectarea de informaƫii si 35% pot susƫine ofertarea prin discutii si demonstratii online despre produsele sau serviciile ofertate. La polul opus, 18% dintre companii spun ca nu utilizeaza retelele de socializare in procesul de vanzare, un procent mai mare decat cel inregistrat in 2014.

Citeste si:
Studiu: Românii sunt mari amatori de rețele sociale și de schimburi...
Studiu: Românii sunt mari...

Utilizarea retelelor sociale pentru recrutarea de personal se menƫine la cote ridicate, topul fiind condus de industria financiar-bancara, cu 56% dintre respondenƫi. Instituƫiile financiar-bancare semnaleaza si utilizarea reƫelelor sociale pentru imbunataƫirea brandului de bun angajator (56%). Pe de alta parte 75% dintre respondenƫii din turism si 70% dintre respondenƫii din comert utilizeaza reƫelele sociale pentru fidelizarea clienƫilor.

„Social media modifica relatia consumatorului cu produsul si cu furnizorul. Consumatorul actual revendica tot mai mult rolul de partener in generarea modelelor de produs si/sau serviciu, ca urmare a experientei pe care a avut-o si a faptului ca ii pasa de brand. Spatiul cel mai usor de accesat pentru inputul consumatorului, social media, devine incubator de idei pentru dezvoltare de produs pentru companii. Dincolo de co-generarea de idei, social media poate converti demersul de marketing in vanzari. Ratele de conversie a demersului de marketing si relevanta vanzarii in social media difera in functie de industrie, dar intotdeauna consolideaza softpower-ul companiilor”, spune Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior, EY Romania.

Continut, follower-i si bugete

In top 3 in functie de tipul de continut oferit followerilor sunt: informatiile despre produsele si serviciile companiei (77%), informatiile despre companie – istoria companiei, testimoniale ale clientilor existenti, evenimente (66%) – si informatii despre campanii, promotii, vanzare directa sau indirecta (52%). Mediile sociale sunt folosite din ce in ce mai mult in zona recrutarilor de personal (37% in 2015, faƫa de 35% in 2014).

Cu toate ca 17% dintre companiile respondente spun ca nu isi intreaba follower-ii de pe retelele sociale in legatura cu cerintele lor fata de produsele si serviciile oferite (un procent in crestere faƫa de anul trecut), 33% declara ca isi implica follower-ii si actioneaza conform feedback-ului obtinut. Majoritatea respondenƫilor intentioneaza sa tina cont in viitor de parerea consumatorilor exprimata in mediile sociale, ceea ce indica o tendinta de normalizare a relatiei dezvoltate cu consumatorii sociali, care isi formeaza deciziile de achiziƫie in mediul online.

25% dintre respondenƫi (+7% faƫa de 2014) folosesc instrumente de ascultare a reƫelelor sociale si reacƫioneaza la opiniile consumatorilor. 40% dintre respondenƫi declara ca inca nu folosesc instrumente de ascultare, dar isi propun sa implementeze in perioada urmatoare. Investiƫiile vor fi facute in special in industriile IT&C (55% dintre respondenƫi), retail (50%), servicii de publicitate/media (43%) si industria farmaceutica (42%).

52% dintre respondenƫi au investit sub 1000 de euro in promovarea prin intermediul retelelor sociale in ultimul an, 10% au investit intre 1000 si 3000 de euro, in timp ce 23% au investit mai mult de 3000 de euro pentru promovarea in social media. Un procent important (15%) dintre respondenti afirma ca nu stiu cat au investit companiile lor in promovarea companiilor lor prin social media in ultimul an, ceea ce sugereaza ca promovarea prin retele sociale nu este ȋntotdeauna o strategie la nivel de organizatie, iar bugetele sunt distribuite la nivelul mai multor departamente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri