Facebook a anuntat miercuri ca a eliminat peste 300 de pagini, conturi si grupuri create de propaganda rusa care a actionat in Europa Centrala de Est, inclusiv in Romania. Facebook a pus si un exemplu de screenshot de la Sputnik cu o postare cu titlul: FLASH: Sediul Ministerului Justitiei, vandalizat de #REZIST. Facebook a fost criticata masiv in ultimii doi ani pe motiv ca nu a facut destul pentru a impiedica raspandirea mesajelor propagandei ruse. Pagina Sputnik Moldova - Romania este in continuare functionala.

Facebook a spus ca au fost descoperite doua operatiuni, ambele cu originea in Rusia. Una dintre ele a trimis mesaje propagandistice in Europa de Est si Asia Centrala, iar alta s-a concentrat pe Ucraina.

Compania a spus ca a dezactivat 364 de pagini si conturi legate de prima operatiune care a avut ca tinte tarile Baltice, cele din Europa de Est si statele central asiatice. Aceste pagini erau create si gestionate de angajati ai Sputnik.

A doua operatiune s-a bazat pe indicii venite de la autoritatile americane si a dus la eliminarea a 107 pagini, conturi si grupuri de Facebook, dar si a 41 de conturi de Instagram create in Rusia, dar cu mesaje care tinteau Ucraina, scrie Hotnews.ro.

Compania a spus ca aceste pagini pot fi acuzate de ”comportament coordonat neautentic”, ceea ce inseamna ca distribuiau stiri false si mesaje mai mult decât dubioase.

”Nu am gasit legatura directa intre aceste operatiuni, dar ele au folosit tactici similare si au creat retele de conturi menite sa-i induca pe ceilalti in eroare in privinta activitatatii si identitatii lor”, spune compania.

Administratorii acestor pagini le prezentau ca fiind pagini cu stiri generaliste sau pagini independente cu informatii despre vreme, economie sau sport. O parte dintre pagini apartineau unor angajati ai agentiei Sputnik si postau des pe teme precum proteste, lupta anti-coruptie sau atitudine anti-NATO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri