18 Aprilie 2011

Oltchim: Un nou plan de restructurare



Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) vrea sa faca un alt plan de restructurare si cere actionarului majoritar, reprezentat de Ministerul Economiei, aprobarea achizitiei de la OMV Petrom (SNP) a instalatilor de oxigen-azot aflate in localitatea Badru, judetul Arges, scrie Mediafax.

Elaborarea unui nou plan de restructurare a Oltchim este justificata de intarzierea punerii in aplicare a planului actual de eficientizare, precum si de "deteriorarea continua" a situatiei economice a combinatului, se arata intr-un comunicat al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, Oltchim vrea sa incheie un contract pentru 15 ani privind achizitia de gaze industriale de la firma Linde Gas Romania, subsidiara a grupului german Linde, cu activitati in sectorul gazelor industriale si ingineriei.

Alte puncte pe ordinea de zi vizeaza aprobarea propunerii ca presedintele Consiliului de Administratie sa nu poata ocupa si functia de director general, precum si elaborarea unui plan alternativ de dezvoltare a Oltchim fara integrarea activelor de petrochimie de la Arpechim. Aceste propuneri apartin actionarului majoritar PCC SE, un contestatar al conducerii combinarului si al planurilor de integrare a Arpechim in combinatul din Ramnicu-Valcea.

De asemenea, PCC SE cere din nou revocarea din functie a directorului general al Oltchim, Constantin Roibu, si incetarea vanzarilor de produse prin firme intermediare si catre clienti din paradisuri fiscale precum Cipru, Elvetia, Insulele Cayman, fara aprobarea AGA.

Propunerile vor fi discutate in AGA programata pentru 28 aprilie.

Oltchim a cumparat in ianuarie 2010 de la OMV Petrom partea de petrochimie din rafinaria Arpechim, de care are nevoie pentru aprovizionarea cu materii prime.

Autoritatile au anuntat ca negociaza cu OMV Petrom vanzarea partii de rafinare din Arpechim catre Oltchim, pentru a putea furniza materiile prime necesare instalatiior petrochimice.

OMV Petrom a decis insa sa inchida defintiv rafinaria Arpechim Pitesti, deoarece nu a considerat fezabila optiunea vanzarii, in contextul in care nu a gasit un cumparator credibil, care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei.

Pe de alta parte, nici Ministerul Economiei, nici Oltchim, nu dispun de fonduri pentru preluarea rafinariei Arpechim, potrivit declaratiilor oficialilor din Ministerul Economiei.

Citeste si Cea mai privatizata companie din Romania: Odiseea Oltchim



Citeste si