3 Iunie 2011

Tradeville: Perspective sumbre pentru sectoarele metalurgic, imobiliar si utilaje industriale



Presiunile mediului socio-economic ar putea afecta evolutia sectoarelor imobiliare si constructii, metalurgic si utilaje industriale si pun sub semnul intrebarii performantele multor companii si chiar insasi existenta unor intreprinderi, au explicat analistii Tradeville intr-un raport de analiza. Totusi, se prefigureaza cateva exceptii care vor inregistra rezultate superioare mediei sectoriale.

Sectorul metalurgic

Sectorul metalurgic pe Bursa este eterogen din punctul de vedere al teoriei rotatiei sectoriale potrivit careia performantele fiecarui sector sunt optime in anumite momente ale ciclului economic, deoarece contine atat doua companii din domeniul produselor metalurgice prelucrate (respectiv Artrom si Zimtub), cat si doua din domeniul metalurgiei primare (respectiv Alro si Mechel), se arata in raportul Tradeville.

„O investitie in actiuni ale unor companii din industria prelucratoare sunt mai potrivite spre sfarsitul perioadei recesioniste si inceputul celei expansioniste, in timp ce pentru metalurgia primara acest lucru ar fi valabil ulterior, spre mijlocul perioadei de relansare timpurie.Regula nu este insa stricta fiind de notorietate faptul ca parti din industria prelucratoare autohtona au cunoscut un reviriment financiar chiar in timpul recentei crize, sustinute fiind de cererea externa”, precizeaza analistul Ovidiu-George Dumitrescu, autorul raportului.



Sectorul imobiliare si constructii

Luand in considerare ipotezele rotatiei sectoriale, momentul optim pentru o investitie in actiunile companiilor imobiliare si de constructii listate la BVB este considerat a fi sfarsitul perioadei recesionare.

"Situatia sectorului imobiliar si de constructii este complicata de faptul ca preturile din sectorul imobiliar sunt percepute, in continuare, ca fiind supraapreciate in comparatie cu puterea de cumparare si exista astfel posibilitatea, dar nu certitudinea, ca problemele din acest sector sa continue”, se mai arata in raport.

Printre cele mai afectate in timpul unei recesiuni sunt companiile din sectorul imobiliare si constructii fapt dovedit si de scaderea cu 13.2% a volumului lucrarilor de constructii (in serie bruta) din anul 2010 comparativ cu 2009, componentele cele mai afectate fiind cea de constructii noi (-28.9% YoY) si cladiri rezidentiale (-35.7%).


Sectorul utilaje industriale

Avand in vedere ca sectorul utilaje industriale este cel mai bine reprezentat la BVB, ca si numar al companiilor listate, in analiza s-a folosit un criteriu suplimentar cu scopul de a pastra sub observatie numai societatile reprezentative.

„Scorul Altman (Z) calculeaza, pe baza agregarii valorilor unor rate financiare, probabilitatea de faliment a intreprinderii. Astfel, daca indicatorul Z are valoarea peste 3 probabilitatea este redusa, intre 1.8 si 3 situatia este incerta, iar sub 1.8 sansa de insolventa sau faliment este ridicata”, explica Ovidiu-George Dumitrescu.




Citeste si