14 Iulie 2011

Plasamentele BNR in bonduri SUA au scazut in T2 la 8 mld. dolari



Plasamentele Bancii Nationale a Romaniei in obligatiuni guvernamentale americane au scazut in trimestrul al doilea cu 400 de milioane de dolari, la 8,04 miliarde de dolari, reprezentand o reducere cu 4,5% a expunerilor pe bonduri emise de Trezoreria SUA, potrivit unui document oficial al BNR, citat de Mediafax.

"Evolutiile recente de natura economica si politica din SUA au fost incorporate in analizele efectuate in scopul determinarii alocarii optime a investitiilor si au condus la decizia de diversificare a acestora intr-o maniera eficienta, tinand cont de conditiile de de pietele financiare internationale.

In acest context, Banca Nationala detinea la data de 30 iunie 2011 obligatiuni guvernamentale americane in suma de 8,04 miliarde dolari americani, in scadere fata de suma de 8,42 miliarde dolari americani inregistrata la sfarsitul lunii martie a acestui an, Banca Nationala incasandu-si cu regularitate drepturile cuvenite din aceste plasamente financiare", se arata intr-un document semnat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Potrivit documentului, BNR monitorizeaza permanent evolutiile din SUA, iar din declaratiile oficialilor americani ar rezulta ca o eventuala ajustare a cheltuielilor publice va fi aplicata doar sumelor cu destinatie interna, in vederea protejarii statutului international al SUA, "cea mai mare, sigura si lichida piata de capital din lume".

Raportul anual al BNR pe anul 2010 indica o concentrare a investitiilor din rezerva valutara in instrumente emise de guverne si institutii supranationale, printr-o politica axata pe limitarea expunerii fata de banci private. Veniturile din administrarea rezervelor valutare au scazut cu 42,5%, la 240 milioane de euro.

BNR si-a majorat anul trecut portofoliul de investitii in euro de la 63% la 66%, in timp ce investitiile in dolari au scazut de la 29% la 24%. In alte valute, BNR are 10% din plasamente, cu 2 puncte procentuale mai mult decat la finele anului 2009.

Rezervele valutare ale bancii centrale au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro, iar la mijlocul acestui an au atins un nou record, de 34,4 miliarde de euro.

Din datele prezentate rezulta ca plasamentele in dolari totalizau anul trecut cel mult 7,8 miliarde de dolari.

Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB. Reprezentantii celor doua mari partide americane, Republican si Democrat, nu se pot pune de acord asupra reducerii deficitului bugetar, ceruta de republicani pentru accepta o majorare a limitei de indatorare a statului.

SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, votat in 2010, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul american nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor, daca nu se voteaza in Congres majorarea limitei de indatorare.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni, liderilor Congresului, un acord pentru reducerea cat mai ampla a deficitului bugetar, punand intrebarea retorica: "Daca nu acum, atunci cand?".

Obama a declarat intr-o conferinta de presa ca se va intalni in fiecare zi cu congresmenii, astfel incat sa fie incheiat un acord pana la 2 august, termenul limita necesar pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a guvernului federal.

Potrivit unei note a McGraw-Hill, grup din care face parte agentia Standard & Poor's, investitorii in obligatiuni ale Statelor Unite ar putea inregistra pierderi de pana la 100 miliarde dolari daca ratingul celei mai mari economii din lume este retrogradat de la nivelul actual "AAA", maxim posibil.

In aprilie, S&P a confirmat ratingul SUA, dar a inrautatit in premiera perspectiva la negativa din cauza deficitului si a riscului ca acesta sa nu fie redus semnificativ pana in 2013. De altfel, S&P a avertizat ca va declasa SUA pana la cel mai scazut calificativ daca Trezoreia nu-si va achita obligatiile scadente in 4 august.

La randul sau, agentia de rating Moody's a avertizat ca ar putea pune guvernul SUA sub supraveghere pentru o posibila retrogradare daca nu ete rezolvat impasul privind cresterea plafonului de indatorare inaintea termenului limita de 2 august.



Citeste si