25 Iulie 2011

Oamenii care trebuiau sa aduca Statului sute de milioane. Cine isi asuma esecul Petrom?

In cazul in care cea mai mare oferta publica din istoria Bursei ar fi fost un succes, ei ar fi dominat spatiul media prin insusirea rezultatului. Cum Statul nu a reusit sa vanda pachetul de 9,84% din actiunile Petrom, iata-i pe cei care ar trebui sa isi asume esecul.

Victor Cazana, OPSPI

Victor Cazana conduce Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului care trebuie sa pregateasca privatizarea operatorilor economici din portofoliul Statului si sa propuna strategiile de privatizare.

OPSPI are in vedere listarea in acest an si in 2012 a unor pachete minoritare de actiuni la mai multe companii.

Victor Cazana, membru al comisiei de privatizare, vorbea pe un ton optimist despre o emulatie creata de un succes al ofertei de vanzare de la Petrom care sa atraga mai multi investitori la Transgaz si Transelectrica. Oferta ar fi adus Statului cel putin 480 de milioane de euro de la investitori.


Ion Ariton, ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a condus comisia de privatizare prin care Statul trebuia sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom.

El a declarat ca oferta de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluata cel mai devreme in primul trimestru al anului viitor. “Vom cauta cele mai bune conditii de piata pentru reluarea tranzactiei. Vrem sa vindem la un pret corect".


Gheorghe Ialomitianu, Finante

Comisia de privatizare l-a inclus si pe Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

Gheorghe Ialomitianu nu a facut in ultimul an nicio declaratie publica despre oferta Petrom, cu atat mai putin dupa esecul de vineri.


Karoly Borbely, Ministerul Economiei

Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a facut si el parte din comisia de privatizare.

El era foarte convins de un succes al ofertei Petrom “Chiar daca o facem la mijlocul lunii august, va fi interesanta pentru investitori deoarece vorbim de cea mai mare companie romaneasca", spunea Karoly Borbely.


Andreea Paul Vass, consilier

Din comisia de privatizare a mai facut parte si consiliera primului-ministru Andreea Paul Vass.

In opinia sa, privatizarea companiilor de stat este o prioritate, dar temerea ca lucrurile nu se vor derula corect alimenteaza reticenta in a actiona decisiv in acest sens. “Listarea la bursa reprezinta si in acest caz solutia cu cele mai mici riscuri de fraudare si cu cel mai ridicat potential de incasari”, afirma recent Andreea Paul Vass.

Sursa foto: www.andreeavass.ro

Consortiul ofertei

Interesele vanzatorului, adica ale Statului roman, au fost reprezentate de consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, brokerii BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Activitatea Renaissance Capital a fost condusa de John Porter, managing director.

BT Securities a fost condusa de directorul general Rares Nilas, EFG Eurobank Securities de Ioana Tanase, director general, iar Romcapital, de catre presedintele Mircea Botta.




Citeste si