19 August 2011

SIF Muntenia convoaca actionarii pentru a cere listarea BCR

Actionarii SIF Muntenia (SIF4) vor discuta la 21 septembrie mandatarea Consiliului de Administratie (CA) sa ceara listarea BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind, astfel, a doua SIF care convoaca actionarii pe aceasta tema, dupa SIF Oltenia (SIF5), informeaza Mediafax.

AGA a fost convocata dupa ce un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile SIF Oltenia a solicitat mandatarea CA-ului sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

Grupul respectiv de actionari a transmis la finele lunii iulie solicitari similare si celorlalte patru SIF-uri. SIF Moldova a anuntat imediat ca va da curs solicitarii si va convoca AGA, insa inca nu a publicat convocatorul, iar SIF Oltenia a anuntat marti convocarea actionarilor pentru 22 septembrie.

Dupa ce au primit solicitarile grupului de investitori, conducerile SIF-urilor s-au intalnit cu reprezentanti ai acestora, insa nu i-au convins sa renunte la convocarea AGA, desi printre argumentele invocate se regasea scurtarea la jumatate a perioadei in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si grupul Erste.

Daca actionarii SIF Muntenia vor imputernici Consiliul de Administratie al societatii sa solicite listarea BCR, acesta trebuie sa solicite convocarea AGA la BCR in termen de 15 zile lucratoare, potrivit convocatorului AGA transmis, joi, de SIF Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a pus pe ordinea de zi a AGA si imputernicirea conducerii SIF pentru negocierea altor modalitati de lichidizare a participatiei la BCR, inclusiv prin vanzarea partiala a pachetului sau schimb de actiuni BCR cu Erste.

Presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, declara la finalul lunii iulie ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, apreciind ca o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului.

Sefii SIF-urilor spuneau la inceputul lunii august ca printre variantele discutate cu Erste ca alternativa la listarea BCR se regasesc vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, schimb de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata, insa SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.

O alta varianta ar putea fi fuziunea BCR-Erste, insa o astfel de posibilitate nu a fost discutata la intalnirile de la Viena.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. Totusi, in august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.

Astfel, Erste si cele cinci SIF-uri trebuie sa reia discutiile privind intrarea BCR la Bursa.

Contractul semnat la privatizare stabilea mai multe conditii care trebuie respectate de Erste pana la momentul listarii, cea mai importanta privind obligatia de a distribui 40% din profitul net sub forma de dividende. De asemenea, deciziile de majorare a capitalului social nu pot fi aprobate decat cu 75% din voturi.

Cu toate acestea, SIF-urile au fost de acord, dupa declansarea crizei financiare, ca regula de distribuire a profitului sa nu fie respectata. Astfel, in luna aprilie actionarii BCR au decis majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin incorporarea intregului profit net realizat in 2010.

O firma detinuta integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding, controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni.



Citeste si