8 Septembrie 2011

Senatul respinge urgentarea listarii actiunilor din portofoliul FP



Senatul a respins o cerere de reexaminare a presedintelui Basescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori a companiilor din portofoliul "Fondul Proprietatea" in care statul roman este actionar majoritar, scrie Mediafax.

In cererea de reexaminare a sefului statului se arata ca, prin alineatul (1) al art. 11 din Legea nr. 247/2005 s-a instituit obligatia pentru ministerele si autoritatile publice prevazute de lege sa initieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale prevazute in anexa la lege, in vederea admiterii actiunilor acestora la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucuresti - S.A. Aceasta procedura de admitere la tranzactionare trebuia sa se finalizeze cel tarziu la 31 decembrie 2008.

"Actul normativ trimis spre promulgare modifica aceasta data astfel incat finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare se va realiza cel tarziu la 31 decembrie 2014. Consideram ca este oportun finalizarea in cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul «Fondul Proprietatea» in care statul roman este actionar majoritar intrucat acest lucru va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor «Fondul Proprietatea», oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari care si-au pierdut proprietatile in perioada comunista", se mentioneaza in scrisoarea lui Basescu.

Decizia Senatului, de respingere a solicitarii sefului statului, a fost luata cu 50 de voturi "pentru" si 43 "impotriva".

Forul decizional in privinta acestei legi este Camera Deputatilor.

Potrivit legii prin care a fost infiintat Fondul Proprietatea, statul se obliga sa transfere catre Fond actiuni la companii precum OMV Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Distrigaz Sud (12%), Distrigaz Nord (12%), Hidroelectrica (20%), Nuclearelectrica (20%), CEC (9,9%), Loteria Romana (20%), Romtelecom (20%), Posta Romana (25%), Complexul Energetic Turceni (15%), Complexul Energetic Craiova (15%), Complexul Energetic Rovinari (15%), precum si titluri la Compania Nationala "Aeroportul International Henri Coanda" (20%) si Alro (18,17%).

De la adoptarea legii au urmat unele modificari in portofoliul Fondului, unele pachete fie nu au fost transferate, iar in cazul altor companii participatia FP s-a diminuat sau a crescut, in functie de unele tranzactii realizate.

Astfel, la finele primului semestru, FP avea 20,1% din actiunile OMV Petrom, 13,49% din Transelectrica, 14,89% din titlurile Transgaz, la Nuclearelectrica detinea 9,72%, la Complexul Energetic Turceni avea 24,78%, la Craiova - 24,35%, iar la Rovinari - 23,6%.

Pachete precum cele de la CEC, Loterie si Romtelecom nu au mai fost transferate, ci au fost aduse unele modificari in ceea ce priveste sumele pe care FP le va primi. Astfel, Fondul trebuie sa incaseze de la stat suma rezultata din tranzactionarea prin bursele din Romania sau strainatate a primelor 3% din actiunile Romtelecom, 20% din sumele rezultate din privatizarea Romtelecom si 9,9% din sumele rezultate din privatizarea CEC.



Citeste si