Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,21%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, fiind in vacanta prilejuita de sarbatorile de iarna, astfel ca lichiditatea abia a depasit 7 milioane lei.

Inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat ordine pentru volume foarte reduse de actiuni si la preturi apropiate de cele de la finalul sesiunii precedente, informeaza Mediafax.

Apatia pietei a continuat pâna la inchidere, când indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,19% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,43%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut tot cu 0,43%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro), a fost de peste cinci ori ori mai redus decât valoarea cumulata a tranzactiilor de vineri, de 39,7 milioane lei (9,2 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 43% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia (SIF5), de 1,7 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Cotatia titlurilor FP a scazut cu 0,24%, la 0,4221 lei, iar actiunile SIF Oltenia au coborât cu 1,2%, la 1,067 lei.

Actiunile fondului sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) au consemnat cel mai mare rulaj de la listarea la BVB, de 662.000 de lei. Rulajul a fost asigurat de o singura operatiune, realizata la pretul de 13,24 lei, cu 5,08% peste cotatia din sedinta anterioara.

Apatia marca si pietele externe, unde volumele de tranzactionare erau reduse. La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursa de la Paris era in scadere cu 0,1%, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu 0,2%. Bursele din Europa Centrala si de Est evoluau, de asemenea, incert.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Efectele pandemiei pe bursa romanească: Cât vor avea de recuperat companiile
Setari Cookie-uri