Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,63% in prima jumatate a sedintei de vineri, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri in special cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piata a deschis indecis, iar majoritatea tranzactiilor au fost realizate cu volume foarte reduse de actiuni si la preturi apropiate de cele de joi, scrie Mediafax.

La ora 13:20, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au coborat cu 0,25% indicele BET-NG. In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 0,62%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,54%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Lichiditatea de pe segmentul de actiuni era de 25,5 milioane lei (5,9 milioane de euro), mult peste valoarea cumulata a tranzactiilor din prima parte a sedintei anterioare, de 2 milioane lei (475.000 de euro).

Cele mai tranzactionate erau actiunile FP, cu transferuri de 2,7 milioane lei. Cel mai recent schimb a fost realizat la 0,4249 lei, cu 1,19% peste referinta. Rulajul de vineri a fost sustinut insa de o tranzactie deal de 19,93 milioane lei, prin care omul de afaceri Tibor Tincau a cumparat 51,88% din actiunile Sinteza Oradea (STZ) de la firma Porto Petrol din Timisoara, redevenind actionarul majoritar al companiei.

Astfel, omul de afaceri si-a majorat vineri participatia de la 28,13% din actiuni la 80% din capitalul Sinteza. Tincau a cumparat cele 34,3 milioane de actiuni Sinteza prin firma Chempark Invest Oradea, pe care o controleaza, la un pret de 0,581 lei pe unitate, cu 11,73% peste referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei este de 38,4 milioane lei (8,9 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Tabloul rezultatelor financiare in primul trimestru din 2017