Perspectivele pietelor sunt insa amenintate si in acest an de criza datoriilor de stat din zona euro, care a impiedicat marti aprecierea monedei unice europene in tandem cu actiunile asiatice, potrivit Mediafax.

Indicele MSCI Asia Pacific, care masoara performantele burselor asiatice, cu exceptia Japoniei, a urcat marti cu 1,7%, propulsat in principal de actiunile din sectorul energetic, dupa cresterea pretului petrolului. Bursele din Hong Kong si Coreea de Sud au crescut cu peste 2%, iar piata de la Tokyo a fost inchisa.

Bursele europene au inchis luni in urcare cu 1,1%, la maximul ultimelor doua luni. Analistii anticipeaza scaderi in debutul sedintei de marti la Frankfurt si la Paris, completate insa de cresteri la bursa de la Londra, care a fost inchisa luni.

Bursele asiatice si cele europene au avut un an slab - indicele MSCI Asia Pacific a pierdut anul trecut 18%, iar indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu aproximativ 11%.

Pe de alta parte, indicele S&P 500 al bursei de la New York a inchis 2011 practic in stagnare, cu cea mai restransa variatie anuala din ultimii 40 de ani.

Citeste si:

Moneda euro s-a apreciat marti usor in raport cu yenul japonez, revenind de la minimul de 98,71 yeni inregistrat luni, cel mai redus nivel de la sfarsitul anului 2000.

Fata de dolar, moneda unica a urcat la 1,2975 dolari, aproape de minimul anului 2011, de 1,2856 dolari, atins saptamana trecuta.

Pretul petrolului este in urcare puternica din cauza tensiunilor dintre Iran si Vest, iar cotatia cuprului, care a scazut anul trecut cu peste 20% din cauza temerilor privind situatia economica mondiala, s-a apreciat cu 1% datorita datelor economice pozitive din China.

Pretul aurului, care a urcat anul trecut cu 10% in pofida scaderilor puternice inregistrate in ultimele luni din 2011, a inceput anul cu o crestere de 1,2%, investitorii preferand siguranta pe termen lung oferita de metalul pretios.