Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel din 16 mai, iar moneda euro s-a apreciat cu 0,6%, la 1,2748 dolari, scrie Mediafax.

Partidele Noua Democratie si Pasok, care sustin programul fiscal si economic convenit cu UE, FMI si BCE in cadrul acordului pentru finantare externa, au obtinut suficiente locuri in Parlamentul elen pentru a forma o coalitie de guvernare. Rezultatul alegerilor a calmat temerile ca Grecia ar putea deraia de la tintele fiscale, care trebuie respectate pentru ca statul sa continue sa primeasca ajutor extern.

Cresterile de pe pietele asiatice au fost stimulate si de comentarii din partea oficialilor bancii centrale a Chinei, care anticipeaza ca cresterea economica se va revigora in trimestrul urmator. Totodata, presedintele chinez Hu Jintao a declarat pentru ziarul mexican Reforma ca China va sustine un ritm stabil de crestere economica.

Preturile marfurilor au evoluat in urcare, iar indicii care masoara riscul asociat obligatiunilor pe pietele asiatice au coborat la cele mai reduse niveluri de la inceputul lunii mai.

Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt in urcare cu 0,5%.

Partidul Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative din Grecia de duminica, dar fara majoritate, obtinand doar 29,66% din voturi, respectiv 129 de mandate in Parlament, dintr-un total de 300. Formatiunea este urmata de partidul de stanga radicala Syriza (26,89%, 71 mandate) si socialistii de la Pasok (12,28%, 31 mandate). Rezultatele au fost comunicate dupa numararea a 99,84 la suta din voturi, potrivit AFP.

Citeste si:

Pe locul al patrulea se afla Grecii Independenti (dreapta nationalista) cu 7,51% din voturi si 20 de mandate, urmati de Zori de Aur (neonazisti), cu 6,92% si 18 locuri in Parlament. Alte doua partide care au depasit pragul electoral sunt Stanga Democratica (Dimar) cu 6,25% din voturi si 17 mandate si KKE (comunisti), cu 4,5%, respectiv 12 mandate.

"Piata va rasufla usurata. Rezultatele alegerilor din Grecia au scos o variabila negativa din ecuatie, dar nu sunt neaparat un factor foarte pozitiv. In final, exista inca probleme structurale si dezechilibre care trebuie corectate si rezolvate", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Grecii au avut de ales intre continuarea politicii de austeritate si mentinerea statului in zona euro, pe de o parte, si respingerea conditiilor din acordul de finantare externa si iesirea din uniunea monetara, pe de alta parte. Guvernele europene au indicat ca sunt dispuse sa relaxeze masurile de austeritate cerute Greciei. Ministrii Finantelor din zona euro au cerut duminica, intr-un comunicat, formarea de urgenta a unui nou guvern in Grecia.

Inspectorii straini vor reveni la Atena imediat ce va fi investit noul guvern, se spune in comunicat.

Liderii statelor celor mai mari economii ale lumii vor creste contributiile suplimentare de 430 miliarde de dolari anuntate in aprilie de Fondul Monetar International, a declarat presedintele Mexicului, Felipe Calderon, care gazduieste luni si marti summit-ul G20.