"Noile alegeri din Grecia vor conduce la victoria Syriza si la un curs de coliziune cu Troica (formata din reprezentantii FMI, UE si BCE, n.r.), iar aceasta la default si iesirea din zona euro", a afirmat Roubini, intr-o postare pe Twitter la scurt timp dupa anuntul ca vor organizate noi alegeri anticipate, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Roubini este cunoscut si drept "Doctor Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei elene a anuntat marti ca Grecia va organiza noi alegeri anticipate, dat fiind ca liderii principalelor formatiuni politice nu au ajuns la un acord pentru formarea guvernului.

Partidele din Grecia nu au reusit sa se puna de acord asupra formarii unui guvern, dupa ce in alegerile de la inceputul lunii mai formatiunile care au sustinut programele de austeritate au avut rezultate foarte slabe.

Coalitia Stangii Radicale este favorita in sondaje, dupa ce la alegerile parlamentare a obtinut al doilea scor (de aproape 17%), devansand Noua Democratie (aproape 19%). Potrivit unor sondaje, Coalitia Stangii, care se opune masurilor de austeritate din acordul de ajutor extern, ar obtine peste 20% din voturi la noile alegeri.

Citeste si:

Partidul care obtine cel mai mare scor in alegerile parlamentare primeste 50 de mandate in plus fata de cele la care are dreptul prin scorul electoral. La alegerile de la inceputul lunii mai, Noua Democratie a obtinut cele mai multe voturi si a primit 108 mandate, fata de 52 ale Syriza.

Cele mai mari doua partide ale tarii, care au guvernat tara in ultimele decenii, Noua Democratie si PASOK, nu au obtinut un numar suficient de mandate pentru a putea forma executivul, iar negocierile purtate saptamana trecuta si la inceputul acestei saptamani nu au condus la un consens politic. Noua Democratie si PASOK au avut impreuna 149 de mandate, din totalul de 300.

Grecia trebuie sa prezinte reprezentantilor creditorilor internationali pana la sfarsitul lunii iunie masuri pentru economii de 11,5 miliarde de euro, pentru continuarea finantarii.

Syriza si alte formatiuni politice din Grecia au respins masurile de austeritate care conditioneaza ajutorul financiar extern. Totodata, Germania, cea mai mare economie a zonei euro, dar si alte tari din uniunea monetara au transmis Greciei ca o renegociere a acordului nu va avea loc.