Dupa un 2011 nefavorabil, Bursa din Viena asteapta un an volatil

Dupa un an slab, cu scaderi ale cotatiilor si a numarului de oferte publice sau majorari de capital, conducerea Bursei din Viena asteapta un 2012 cu aceleasi miscari volatile, dar vad cu optimism o reintoarcere a pietei la nivelurile dinaintea crizei.

Toate bursele europene au suferit scaderi generalizate anul trecut. De asemenea, volumele de tranzactionare si numarul ofertelor publice au scazut. La bursa din Viena, volumele de tranzactionare au scazut cu 18% fata de 2010. O singura companie a fost listata si s-au realizat doar 4 majorari de capital.

Membrii Comitetului Director al Bursei din Viena, Michael Buhl and Heinrich Schaller, se asteapta la un 2012 la fel de volatil. Daca intreg mediul financiar va avea evolutii pozitive, cei doi manageri sunt optimisti si se asteapta la intoarceri ale cotatiilor la niovelurile dinainte de criza si la noi oferte publice.

Unul din pricipalele motive ale nesigurantei din opinia managerilor este cresterea lipsei de transprenta ale pietelor OTC . In Europa, aproximativ 47% din tranzactiile cu actiuni se deruleaza prin piete bursiere, 38% pe piete OTV si restul pe platformele MTF. Pentru tranzactiile cu derivate, rolul pietelor OTC este chiar mai mare.

Vienna Stock Exchange saluta decizia Comisiei Europene de a taxa tranzactiile OTC, pentru a tine sub control migratia tranzactiilor de la burse catre aceste platforme.

Indicele ATX al bursei vieneze a scazut cu aproape 35 de procente din ianuarie 2011 pana la sfarsitul anului. Volumele de tranzactionare au scazut cu 18% fata de anul anterior, ajungand la 59,6 miliarde euro. Numarul de tranzactii a crescut insa cu 6% in 2011.

Capitalizarea pietei la 29 decembrie a fost de 73 miliarde euro iar la sfarsiul anului a ajuns la 91 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri