Piata europeana a ofertelor publice initiale a continuat sa avanseze in 2013 – incheind anul cu un adevarat triumf. Ultimele trei luni ale anului, in care au fost listate cu succes mai mult de 100 de companii, au adus mai mult de jumatate din sumele obtinute in intregul an, potrivit unui raport al companiei de consultanta si audit PwC.

Volumul mediu al ofertelor publice initiale din Europa s-a dublat, iar valoarea totala a acestora a crescut de la 15,3 miliarde de euro in 2012 la 26,5 miliarde de euro anul trecut (+135%), in ciuda scaderii numarului de listari cu 3%, la 279 fata de 288 in 2012.

Londra ramane piata principala in Europa in functie de numarul IPO-urilor derulate si al sumelor obtinute in urma acestora.

Valoarea IPO-urilor a crescut cu 9,3 miliarde de euro (180%) fata de 2012 la 14,4 miliarde de Euro, determinata de cresterea cu 41% a numarului listarilor de la 73 la 103 si de prezenta ofertelor mai mari cum ar fi Royal Mail sau Merlin Entertainments.

PwC se asteapta ca multe companii de retail si de bunuri de larg consum sa se listeze in prima jumatate a lui 2014, ca rezultat al vanzarilor puternice inregistrate in perioada sarbatorilor de iarna. Dovezi ale acestor previziuni s-au vazut deja in recentele listari la Londra ale Lenta, AO World, Poundland, Pets at Home si Boohoo.com.

Bursele se vor lupta pentru a atrage candidati pentru listarile publice initiale, iar Bursa de la Bucuresti trebuie sa demonstreze ca este o platforma viabila ce poate atrage finantare in conditii similare celor oferite de Varsovia, Viena si Praga - Sergiu Gherasim (PWC)

“Redresarea IPO-urilor pe care o asteptam cu totii a venit. Activitatea de listare este in crestere pretutindeni in Europa si de asemenea si competitia pentru atragerea listarilor. Bursele se vor lupta pentru a atrage candidati pentru listarile publice initiale, iar Bursa de la Bucuresti trebuie sa demonstreze ca este o platforma viabila ce poate atrage finantare in conditii similare celor oferite de Varsovia, Viena si Praga”, a declarat Sergiu Gherasim, director, liderul echipei de servicii pentru piata de capital, PwC Romania.

“Exista multe IPO-uri in pregatire in 2014 – atat pe piata londoneza, precum si pe alte piete europene. Pe baza succesului din 2013, deja observam un val de companii sustinute de fondurile de capital privat aflate intr-un stadiu avansat de finalizare a unui IPO in prima jumatate a lui 2014”, a adaugat Sergiu Gherasim.

PwC considera de asemenea ca sectorul tehnologic va continua sa genereze in continuare un numar considerabil de IPO-uri in 2014 – desi pietele din SUA sunt varianta evidenta pentru companiile din tehnologie, nou lansatul High Growth Segment al Bursei de Valori din Londra ar putea fi o alternativa viabila pentru acele companii care au o afinitate mai mare sau se adapteaza mai bine pietelor si investitorilor din Marea Britanie.

Prin IPO-urile de pe piata Euronext s-au obtinut 3 miliarde de Euro, o crestere semnificativa de 188% fata de 2012. Aceasta a fost sustinuta de cresterea numarului exiturilor fondurilor de capital privat, dar si a privatizarilor precum bpost, Numericable, CTTCorreios de Portugal si Tarkett.

Deutsche Börse a inregistrat o crestere a sumelor obtinute din IPO-uri, desi numarul listarilor a scazut de la 25 in 2012 la 9 in 2013. Cele mai mari doua listari germane, LEG Immobilien si Deutsche Annington sunt ambele companii imobiliare si au strans impreuna mai mult de doua treimi din sumele totale obtinute in Germania.

Borsa Italiana a avut un an bun, atingand sume totale obtinute de 1,3 miliarde de Euro, in comparatie cu 0,2 miliarde in 2012. Numarul de IPO-uri a crescut de mai bine de patru ori, de la 4 in 2012 la 18 in 2013.

Cele mai mari doua listari la Borsa Italiana, Moncler si Moleskine, au fost ambele sustinute de fonduri cu capital privat si au obtinut 681 milioane de Euro si respectiv 269 milioane.

Varsovia a avut parte de o crestere a valorii medii a IPO-urilor de la 7 milioane de Euro la 21 de milioane de Euro, pentru ca sumele totale din listari au atins 1,1 miliarde de Euro, iar numarul de IPO-uri aproape s-a injumatatit. Sumele obtinute din listari au fost sustinute in principal de privatizarile Energa (515 mil. Euro) si PKP Cargo (339 mil. Euro), cele mai mari doua oferte publice initiale la Varsovia in decursul anului trecut.

„Sfarsitul anului 2013 a marcat un nou fenomen pe harta IPO-urilor din Europa. Faptul ca piata de capital din Romania a reusit sa deruleze unele dintre cele mai semnificative listari din Europa, prezentandu-si astfel posibilitatile de atragere de finantare atat pentru investitorii autohtoni, cat si pentru cei internationali, este un semnal pozitiv pentru evolutia pietelor de capital din Europa Centrala si de Est, regiune ce aspira sa fie o zona semnificativa pentru investitii. Mai sunt multe de facut in acest sens, dar este clar ca regiunea Europei Centrale si de Est devine din ce in ce mai interesanta si mai ofertanta pentru investitori”, a declarat, Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

“Chiar daca sumele obtinute din listarile derulate in 2013 la nivel european sunt o treime fata de cele din 2007, la apogeul pietei, credem ca intram in sfarsit intr-o perioada de crestere innoita si sustinuta. Companiile nationale vizate de privatizari includ banci si companii in sectoarele energetice, de infrastructura de transport, de sanatate si de servicii postale. Credem ca in 2014 vom avea parte de astfel de privatizari in Europa. Ofertele publice initiale cu siguranta vor fi o optiune de luat in considerare”, a precizat Sergiu Gherasim.

Listarile, tinta fondurilor de capital privat

Sfarsitul anului 2013 a adus multor fonduri de capital privat incasari in urma unor plasamente facute pe termen lung, odata cu finalizarea unor oferte publice initiale.

Ofertele publice initiale ale companiilor sustinute de fondurile de capital privat au depasit randamentul general al pietei, iar primele cinci oferte ale companiilor sustinute de fondurile capital privat din Marea Britanie si Europa s-au ridicat la asteptarile investitorilor sau chiar le-au depasit de cele mai multe ori.

Doar unele dintre cele 20 cele mai neperformante actiuni in 2013 au fost ale unei companii detinuta de fonduri de capital privat, in timp ce opt dintre cele mai performante 20 de actiuni au fost ale unor companii sustinute de astfel de fonduri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri