Bursa de la Moscova, evaluata la peste 4,5 mil. euro

Bursa de la Moscova va deveni una dintre cele mai mari piete de profil in functie de capitalizare din Europa, dupa ce a fost evaluata la 4-4,6 miliarde de dolari in documentele pregatite de operatorul bursei pentru oferta publica initiala, potrivit Financial Times.

Operatorul bursei a anuntat, luni, ca pretul actiunilor se va situa la 55-63 ruble in cadrul unei oferte publice initiale prin care vrea sa atraga fonduri in valoare de 500 de milioane de dolari. Kremlinul spera ca aceasta mutare sa atraga mai multe listari pe bursa de la Moscova, informeaza Mediafax.

La pretul minim, bursa de la Moscova ar avea o capitalizare comparabila cu cea a bursei de la Londra, principalul rival in competitia atragerii de companii rusesti pentru listare.

De asemenea, piata moscovita ar ajunge la un nivel de capitalizare comparabil cu cel al Nasdaq OMX din SUA. Deutsche Börse este cea mai mare bursa din lume dupa capitalizare, cu 11 miliarde de dolari.

Fondurile obtinute ar urma sa fie folosite pentru imbunatatirea infrastructurii tehnologice a oepratorului si pentru consolidarea necesarului de capital la casa de cliring, in contextul noilor reglementari internationale.

Operatorul bursier rus ar urma sa se listeze pe propria platforma la 15 februarie, noteaza Financial Times.
Planul, anuntat in decembrie, vine in contextul unor noi eforturi ale Kremlinului pentru transformarea Moscovei intr-un centru financiar si pentru descurajarea listarii companiilor rusesti la Londra.

La scurt timp dupa ce Bursa din Moscova si-a anuntat intentia de listare, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca toate vanzarile de actiuni in cadrul programului de privatizare ar trebui sa aiba loc numai in Rusia, comparativ cu anii trecuti, cand acestea se desfasurau atat la Moscova, cat si la Londra.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri