Bursa de Valori Bucuresti a inceput timid anul 2012, cu aprecieri usoare ce si-au redus amplitudinea spre finalul sedintei. Fenomenul cunoscut drept "efectul lunii ianuarie” este acceptat de o parte din brokeri si negat de cei care nu cred in astfel de ciclicitati. Aprecierile de ieri ale bursei reprezinta un ton optimist pentru debutul de an, dar scepticismul continua.

„Cresterile din prima sedinta a anului nu au fost realizate pe un volum foarte mare de tranzactionare, in comparatie cu alti ani, dar este imbucurator ca s-a tinut cont de evolutiile pietelor externe. Este un inceput timid, dar tonul este optimist”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Murgoci nu este insa foarte optimist in ce priveste evolutia pietei pe tot parcursul anului. „Datele din jurul nostru nu arata foarte bine. Vom asista la multe sedinte cu volatilitati, tinand cont de vremurile incerte in care ne aflam si de faptul ca toti aplecam urechea la tot felul de zvonuri”, a mai spus brokerul.

Insa, pentru 2012, reprezentantul Estinvest se asteapta la o crestere a lichiditatii medii la BVB, pe fondul ofertelor publice pe care statul le-a anuntat. „Este important ca guvernantii sa invete de greselile de la oferta Petrom si sa aiba un rol important in dezvoltarea pietei de capital romanesti”.

Murgoci spera insa ca anul sa se termine pe plus pentru piata locala, pornind de la cresterea lichiditatii si de o linistire a situatiei mondiale, ce va genera o reasezare si o consolidare a burselor.

Bursa a deschis prima sedinta din acest an in urcare cu 0,7%, apoi a revenit aproape de nivelul de la finalul anului trecut. Intoarcerea a fost influentata, in principal, de actiunile BRD. La inchiderea sedintei, titlurile bancii erau in scadere cu 1,68%, insa transferurile au insumat doar 106.000 de lei, scrie Mediafax.

Actiunile BRD au o pondere de 19,75% in calcul indicelui general al pietei, BET-C, si de 19,64% in indicele BET, al celor mai lichide zece titluri.

La finalul sedintei, indicele BET era in crestere cu numai 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,1% peste nivelul din ultima sesiune a anului trecut.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 1,21%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,4%. Indicele include primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Chiar daca investitorii locali au fost mai retinuti si variatiile au fost mai reduse in comparatie cu miscarile pe care le-am vazut pe pietele internationale, faptul ca prima sedinta din an a fost una verde pentru majoritatea actiunilor, cred ca poate fi perceptut ca un lucru imbucurator pentru asteptarile din acest an. Totusi, cred ca trebuie sa fim in continuare precauti si sa asteptam ca piata sa se aseze pe un trend clar", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro), este de aproape trei ori mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor de vineri, de 30 milioane lei (6,9 milioane euro).

Ce spune istoria

2011: Prima sedinta de tranzactionare a anului trecut a adus aprecieri pentru toti indicii Bursei de Valori Bucuresti.Tranzactiile speciale si intrarea la cumparare pe emitentii lichizi ai bursei au dus la o crestere a lichiditatii usor peste media ultimelor luni din 2010.

2010: Bursa a urcat in prima sedinta a anului, pe fondul unui optimism din pietele europene, care atinsesera maximele ultimelor 15 luni.

2009: Prima sedinta a fost una pozitiva, insa majoritatea specialistilor au pus-o pe seama unui entuziasm la cumparare importat de pe pietele straine, si nu a efectului lunii ianuarie.

2008: A fost primul dintr-un sir de 10 ani cand “efectul lunii ianuarie” nu a fost verificat. Mai mult, o parte din brokeri considera ca acest termen este unul abstract, neexistand o regula temeinica in acest sens, ci mai degraba o coincidenta a evolutiilor pozitive din primele sedinte ale anilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si