Evolutia din prima sedinta a Bursei de Valori Bucuresti din acest an a fost in neconcordanta cu estimarile negative ale specialistilor privind anul 2009. Indicii au inregistrat aprecieri de peste 2 procente, pe o lichiditate foarte scazuta. Specialistii consulati de Wall-Street sustin ca nu putem vorbi de „fenomenul lunii ianuarie”, fiind doar o revenire de moment, ajutata de evolutiile burselor straine.
Indicele BET a crescut cu 2,85%, in timp ce indicele BET-C, a urcat cu 2 procente. Indicele BET-FI a castigat 3,82% iar ROTX a crescut cu 3,22 procente. Indicele BET-XT a urcat cu 3,10% iar BET-NG a crescut cu 4,34%.

„Nu cred se poate vorbi de un „efect de ianuarie”, ci mai mult de o revenire a bursei in contextul in care pietele externe au inregistrat reveniri de 6-7% atunci cand BVB a fost oprita de la tranzactionare. Aprecierile de ieri sunt reveniri de scurt moment care coincid cu prima zi de tranzactionare din acest an”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, directorul departamentului de tranzactionare al Intercapital Invest.

Sfarsitul de an a lasat indicii BVB la valori in mijlocul intervalului stabilit intre 27 octombrie si 11 noiembrie.

„Datorita faptului ca aprecierile de ieri au avut ca punct de plecare un «no man’s land» in mijlocul intervalului si datorita faptului ca a lipsit volumul, ele nu pot fi interpretate ca un semnal puternic in directia nord. Preturile vor continua probabil sa evolueze in intervalul desenat la sfarsitul anului trecut, pana la aparitia unor stimulente suficient de puternice pentru a dizloca investitorii din pozitia de asteptare in care se afla”, sustine Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

In opinia sa, ieri au existat trei stimuli importanti ai cresterii indicilor. Primul ar fi dorinta exprimata oficial de catre QVT cu privire la derularea unei oferte publice de catre actionarul majoritar al RRC, lucru care a impulsionat cotatia RRC.

Alti factori enumerati de Ciubotaru sunt „cresterea pretului petrolului pe durata de timp cat BVB a fost inchisa datorita sarbatorilor de iarna, fapt ce a impulsionat tranzactiile cu titlurile SNP si recuperarea decalajului de pret existent pe titlurile EBS pe piata romaneasca fata de piata austriaca care a ridicat indicele BET-FI”. In aceste conditii, majoritatea titlurilor listate au urcat „prin simpatie, in conditiile unei lichiditati scazute. Acesti factori de influenta sunt temporari, iar probabilitatea ca ei sa isi faca efectul in perioada viitoare este destul de scazuta”, a mai spus acesta.

Aprecierile de ieri au venit pe fondul unei lichiditati foarte scazute, ce adepasit usor 1,2 milioane de euro. „Lichiditatea sedintei de tranzactionare a fost la cote de avarie, in linia sfarsitului de an anterior”, a mai spus Ciubotaru.

Ce asteapta specialistii pentru 2009?

Estimarile brokerilor pentru 2009 nu sunt deloc optimiste. Situatia va fi in continuare influentata de evolutiile pietelor financiare internationale dar si de propagarea crizei, iar scenariul testarii unor noi minime istorice nu este exclus.

”Evolutia BVB va fi influentata de evolutia situatiei economice pe plan intern cat si international. Nu ma astept ca anul acesta sa avem o evolutie clara intr-o anumita directie, ci la o evolutie intre anumite paliere pe o lichiditate destul de redusa. Tinand cont ca nu suntem foarte departe de minimele anului trecut cred ca in situatia unei conjuncturi economice foarte nefavorabile putem asista si la noi minime anul acesta.

In acelasi timp, previziunile nu sunt foarte sigure, incertitudinea fiind cuvantul de baza.

„Momentan nu as privi intr-un mod foarte optimist situatia de la bursa, insa nici nu m-as grabi sa dau previziuni foarte negative pentru tot anul 2009. Sunt foarte multe necunoscute in prezent si asta pentru ca ne confruntam cu o situatie fara precedent: avem o criza economica de proportii la nivel international ce nu pare sa fi luat final, tensiuni economice si la nivel intern si un guvern nou a carui eficienta nu o cunoastem inca. Lucrurile nu mai merg de la sine acum si depind intr-o proportie foarte mare de autoritati si de atitudinea acestora vis-a-vis de perioada de criza. Cel mai negativ as privi prima parte a anului 2009 si in functie de evenimente putem asista la noi minime la bursa, o scadere mai mare de 15% comparativ cu nivelele actuale nefiind iesita din tipar”, este de parere Andreea Gheorghe.

Exista multi factori interni si externi care vor influenta si piata de capital. Astfel, Ciubotaru este de parere ca debutul de an va sta sub spectrul perspectivelor macroeconomice ale Romaniei, in general cele legate de sustenabilitatea cursului de schimb, si in special de deficitele prognozate in executia bugetara a bugetului pe anul acesta.

„Orice derapaj fiscal se va traduce intr-un derapaj al cursului de schimb al RON fata de EUR. Concluzii finale pozitive nu se pot trage mai devreme de sfarsitul trimestrului 1, pot veni cel mult concluzii pesimiste. In acest caz, indicii bursieri nu vor avea parte de suficient suport pentru a iesi din intervalul desenat la sfarsitul anului trecut. Presiuni pe partea descendenta vor veni in cazul unei concluzii defavorabile a cursului de schimb (in cazul in care cursul se hotaraste sa paraseasca definitiv palierul de 4 RON si sa mearga mai sus), caz in care va fi pus in discutie nivelul atins la sfarsitul lunii octombrie. Nivelul de suport de 10.000 puncte (in cazul BET-FI) este foarte greu de spart fara un derapaj concomitent al cursului de schimb”, a mai explicat Ciubotaru.

Anul 2008 a fost cel mai drastic din istoria bursei, scaderile pe indici fiind cuprinse intre 70-85%.
„Dupa astfel de evolutii este mai putin probabil ca si in 2009 sa avem un an la fel de slab. Astfel, chiar daca contextul va ramane la fel de negativ sau se va inrautati si vom cunoaste noi minime nu ma astept in 2009 la deprecieri similare anului 2008”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri