De asemenea, Consiliul de Administratie ar urma sa obtina o putere decizionala sporita, dupa delegarea catre acesta a unor anumite competente precum majorarea capitalului social sau rascumpararea propriilor actiuni. Ideea realizarii unor majorari de capital social a fost mentionata de Costel Ceocea, presedintele SIF2, chiar si imediat dupa majorarea din decembrie a pragului la SIF-uri.

Masurile anuntate de SIF2 ar urma sa fie luate „pentru a asigura o capacitate viguroasa de reactie in functie de evolutia pietelor nationale, comunitare si extracomunitare, in scopul valorificarii oportunitatilor investitionale, in momente si conditii optime din perspectiva randamentului asteptat/riscului asumat”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Cu exceptia SIF Transilvania (SIF3), care a eliminat deja cerintele de cvorum pentru desfasurarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, celelalte SIF-uri trebuie sa adunce 75% sau 50% (la a doua convocare) din actionari pentru a lua decizii importante precum achizitiile strategice sau modificari de capital. Procentele sunt aproape imposibil de atins din cauza fragmentarii foarte mari a actionariatului societatilor de investitii financiare.

Citeste si:

SIF Moldova a fost in ultimii ani poate cel mai deschis SIF in discutia cu investitorii, „popularitatea” societatii fiind evidentiata si de alegerile foarte disputate de la sfarsitul anului trecut pentru un loc in CA, alegeri la care au participat, printre altii, Mircea Oancea (presedintele CSSPP), Mihai Chisu (broker IFB Finwest) si Paul Miclaus (fost vicepresedinte CNVM).

Anuntul SIF Moldova a fost bine intampinat in piata la inceputul sedintei de joi, actiunile SIF2 inregistrand cea mai mare crestere din sector, de 4,6%, pana la pretul de 1,224 lei/unitate.

Sursa imagine: Compania