Conturile globale au fost multi ani pe listele de dorinte ale brokerilor romani. Acum, dupa o serie de pasi marunti, decizia cea mare a fost luata: CNVM si-a dat ok-ul pentru introducerea pe toata piata spot, de la 1 februarie. Momentul nu a creat deloc entuziasm in piata, brokerii nu spera la schimbari radicale la nivel de lichiditate sau la o coada de investitori straini (americani sau europeni) la usa BVB. Motivele sunt simple: sistemul este unul hibrid, “in stil romanesc” si experienta pe indicele BET arata clar ca rulajele nu au crescut.
In 2008, listarea Erste la BVB si tranzactionarea prin conturi globale deschidea apetitul brokerilor pentru aceasta facilitate, ceruta indelung de multi ani. Urmatorul pas a fost facut tocmai in 2011, o data cu Fondul Proprietatea. A urmat Petrom in vara si apoi indicele BET. In tot acest timp, oficialii BVB faceau lobby, brokerii se pregateau si asteptau iar CNVM purta discutii pentru a gasi varianta optima.

Ieri, Comisia a decis extinderea conturilor globale fara prevalidare pe toata piata spot, incepand cu 1 februarie. “Nu este o victorie”, “sa nu ne asteptam la cozi de investitori” sau “este o varianta romaneasca a conturilor”, acestea au fost reactiile brokerilor. De ce le-a disparut entuziasmul? De ce nu va creste lichiditatea o data cu inlesnirea accesului strainilor?

Partile rele

Introducerea conturilor globale ar putea sa declanseze si o serie de probleme pentru brokeri, in special pentru cei care au clienti ce folosesc o banca custode.

In prezent, pe conturile individuale, daca un trader incerca fie din propria greseala, fie din greseala clientului, sa vanda un numar de actiuni mai mare decat cel pe care clientul le are in cont, sistemul nu permite realizarea tranzactiei deoarece acesta “vede” cantitatea reala de actiuni.

Pe conturile globale insa, brokerul nu cunoaste exact numarul de actiuni pe care un client (care foloseste o banca custode) il are in cont, existand riscul sa vanda actiuni inexistente. Este neclar in momentul de fata ce s-ar intampla intr-o asemenea situatie ipotetica.

Investitorii institutionali, precum fondurile de investitii sau fondurile de pensii, sunt cei care lucreaza in general cu o banca custode.

Nu poate sa scape neremarcata nici extinderea conturilor globale pe toata bursa la nici o saptamana de la intrarea in vigoare a legii care prevede cresterea pragului pentru detinere la SIF-uri de la 1 la 5%. Anumiti brokeri considera ca mutarea nu este o simpla coincidenta, ci dimpotriva, cresterea pragului la 5% sa fi fost elementul care a declansat extinderea conturilor globale si pe SIF-uri, astfel incat in piata sa nu mai fie cunoscut numele celor care isi maresc participatia.

Partile bune

„Eram singura tara din Europa care nu avea conturi globale si pentru investitorii straini, conturile individuale insemnau o accesibilitate foarte greoaie la piata romaneasca. Cand ai cont global, poti sa cumperi pentru mai multi clienti si apoi sa distribui actiunile. Dar ca sa deschizi un cont individual din strainatate, procedura era foarte greoaie, dura chiar saptamani”, a declarat Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Chiar daca nu vom vedea o crestere uriasa a lichiditatii sau a numarului de investitori straini, Valentin Ionescu subliniaza doua beneficii importante ale extinderii conturilor globale pe toata piata spot: accesibilitatea rapida si flexibilizarea ordinelor.

„Am inceput sa facem lobby intens pe acest proiect din toamna anului 2010. Initial s-a aprobat pentru Fondul Proprietatea, apoi pentru Petrom, urmat de tot indicele BET. Urmatorul pas, ca sa vedem adevaratele facilitati ale conturilor globale, este separarea tranzactionarii de decontare in sistem. Aceasta miscare tine acum de Bursa de Valori si Depozitarul Central”.

Ionescu este de parere ca un efect al conturilor globale se poate vedea si in lichiditatea produselor derivate cu activ suport pe actiuni si pe indici.

„Mi-am dorit foarte mult implementarea conturilor globale in toata piata si ma bucur ca s-a finalizat. Cand lucram ca broker la Praga, eram in postura de a refuza anumite ordine de la clientii noi, pentru Romania, tocmai pentru ca nu erau conturi globale”, a conchis Ionescu.

Fostul director general al BVB a facut lobby intens pentru extinderea conturilor globale, inca de la inceputul mandatului. Cu pasi usori, dar siguri, proiectul a fost aprobat dupa mai mult de un an de discutii si pasi marunti.

De ce decizia nu este o victorie pentru piata

Desi ani la rand, brokerii au cerut conturi globale, vestea extinderii acestora pe toata piata nu a fost primita deloc cu entuzuasim. Motivele sunt simple: experienta introducerii pe cosul indicelui BET arata ca lichiditatea nu a sarit in aer, ba din contra iar investitorii straini au probleme mult mai importante. Mai mult, ca efectele sa se vada, este nevoie de o evolutie rapida de la conturile „pe model romanesc” la „modelul european”. Si daca ar fi fost introduse acum 4-5 ani, cand nivelul pietei era cu totul altul, poate ca efectele ar fi fost vizibile.

Adi Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest, nu se asteapta la efecte vizibile pe piata, din aceasta cauza. In primul rand pentru ca aceste conturi sunt hibrid, intr-o „varianta romaneasca”. Apoi pentru ca este o aliniere a BVB la normalitatea din regiune si din toata Europa. „Este o masura necesara pentru piata romaneasca, dar nu trebuie sa o privim ca pe o victorie, ci doar o aliniere. Investitorii straini nu se vor bucura ca avem conturi globale, ci vor spune ca avem si noi o piata normala”, explica Lupsan.

Oficialii Tradeville nu cred ca efectele introducerii conturilor globale nu vor diferi fata de cele pe care le-am putut observa dupa introducerea acestora pe actiunile din indicele BET. „Mai important pentru investitorii straini este mediul macroeconomic, potentialul de crestere a regiunii, stabilitatea politica si potentialul companiilor”, a explicat Victor Stanila, director PR&Comunicare.

„Introducerea conturilor globale este o masura binevenita insa personal eu nu cred ca vom vedea niciun efect vizibil in piata. Lichiditatea nu va creste. Am fi vazut tranzactii mai mari poate in 2007 -2008 daca se trecea la conturile globale. Acum, avand in vedere toate vestile negative pe care pietele de capital le au de infruntat, trecerea la conturi globale nu mai reprezinta un mare eveniment”, este de parere Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

In ultimii ani, Depozitarul Central a realizat mai multe evaluari ale brokerilor pentru a vedea in ce masura acestia sunt pregatiti pentru trecerea la sistemul de conturi globale. Daca la inceputul anului trecut situatia nu era tocmai buna, in piata existand zvonuri ca peste zece firme de brokeraj nu sunt pregatite sa tranzactioneze pe acest sistem, in prezent situatia pare sa se fi schimbat

„Toate evaluarile recente au mers bine si nu au existat probleme. Majoritatea covarsitoare a brokerilor pot deja sa tranzactioneze pe conturile globale”, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Citeste si Joaca de-a conturile globale: De ce se tot amana extinderea pe toti emitentii?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri