2 / 4

Fuziune si conturi globale in toata piata

Valentin Ionescu se declara un sustinator al fuziunii dintre BVB si Sibex si se asteapta ca acest proces sa primeasca aprobarea de principiu.

„La nivel macro, trebuie sa consolidam piata. In Ucraina, de exemplu, sunt mai multe burse, dar piata in ansamblu nu este deloc interesanta tocmai din cauza fragmentarii. In lume tendinta este de consolidare si, in majoritatea cazurilor, fuziunile sunt benefice. Noi suntem doua companii complementare, BVB face 99% din piata spot si Sibex 98,5% din piata derivatelor. Practic, am devenit concurenti cand noi am lansat derivatele si ei spot-ul, dar cred ca este mai degraba o risipa de energie pentru ambii operatori”, a explicat CEO-ul Bursei.

In cel mai optimist scenariu, daca actionarii ar aproba fuziunea de principiu in AGA, ar urma stabilirea detaliilor de paritate, evaluare (care ar dura peste 6 luni). Dupa finalizarea acestui proces, fuziunea va trebui din nou aprobata de actionari, cu cel putin doua treimi din voturi.

Valentin Ionescu a declarat ca a trimis la CNVM cererea de extindere a conturilor globale in toata piata, in urma cu doua-trei saptamani.

„CNVM si-a manifestat intentia de a aplica sistemul de conturi globale pentru companiile din BET si BET-FI, in prima faza. Eu as prefera sa le avem cat mai repede, pe toata piata. In prima instanta, intermediarii trebuie sa termine cu auditul”, a mai spus Valentin Ionescu, mentionand ca si-ar dori sa vada conturi globale in toata piata inainte de prima oferta publica de vanzare a statului, respectiv la Petrom.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a extind termenul de finalizare a auditului pana pe 20 mai, acesta fiind initial stabilit pentru 20 aprilie.

Dupa introducerea conturilor globale in toata piata, BVB are in plan separarea tranzactionarii de post-tranzactionare in platforma Arena XT, lucru care ar usura munca brokerilor ce lucreaza cu mai multe banci custode.

„Unul din motivele pentru care volumele pe Fondul Proprietatea sunt sub asteptari este ca acum trebuie sa ai un cont global pentru fiecare custode cu care lucrezi, si sunt intermediari care au 8-9 custozi. Odata cu separarea respectiva, vor putea lucra cun un singur cont. Sistemul este unul hibrid deocamdata, odata cu implementarea sa dupa standardele internationale lucrurile se vor imubanatati, la nivel de activitate, lichiditate”, a mai explicat Ionescu.

Legat de comisioanele ridicate din piata, directorul Bursei spune ca scaderea lor ar trebui sa fie o tendinta in toate institutiile pietei, nu doar a operatorului, care a reduc constant comisioanele percepute.

De exemplu, la oferta Petrom, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va incasa 0,5% din valoarea ofertei. Daca aceasta se va ridica la 600 de milioane de euro, cum este estimata, CNVM va primi aproximativ 3 milioane de euro. Pe de alta parte, consortiul care va intermedia oferta are un comision de 0,36% din total.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri