24 Ianuarie 2012

7 idei de investitii de la singurul manager de fond erou in reviste de benzi desenate



Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets si poate singurul manager de fond de investitii care a devenit recent erou intr-o revista japoneza de benzi desenate, vorbeste intr-un articol publicat de MarketWatch.com despre principalele sale idei de investitii.

Aveti incredere in consumatori

Mobius calatoreste constant, preferand sa vada cu proprii ochi oportunitatile de investitii. De exemplu, in China, spune el, mall-urile sunt pline de clienti, iar acest lucru il determina pe reprezentantul Franklin Templeton sa se gandeasca la efectele asupra companiilor care se concentreaza pe consumatori, asupra companiilor de electricitate, dar si asupra industriilor care sustin si beneficiaza de aceasta cerere.

„Cresterea clasei de mijloc si reducerea trendului de crestere a populatiei a generat o imbunatatire a venitului net/locuitor si a cererii pentru produsele de consum. Oamenii isi doresc aceste lucruri si nu au inhibitii”, mentioneaza Mark Mobius.

Totusi, a fi un observator al fenomenelor sociale este un lucru, in vreme ce a investi bazandu-te pe un trend social nu este chiar atat de simplu.
„S-ar putea sa imi placa un anumit sector, insa daca respectivele companii nu sunt ieftine atunci nu sunt interesat. As vrea sa cumpar companii din sectorul de consum din China, insa multe dintre ele sunt foarte scumpe”, a declarat Mobius.

Surse imagini: mobiuscomic.com, sxc.hu, freedigitalphotos.com

Euro

Mark Mobius este unul dintre sustinatorii confirmati ai monedei europene.

“Nu este sfarsitul lumii; problemele vor fi rezolvate; Europa nu va disparea; euro nu va disparea. Va exista o solutie, insa desigur ca oamenii vor fi nevoiti sa plateasca pentru acea solutie”, considera Mobius.

“Gurul pietelor emergente”, asa cum este supranumit seful Templeton Emerging Markets, spune ca dupa rezolvarea problemelor din zona euro, moneda europeana ar putea sa devina una de succes si ar putea sa joace un rol mai important in economia globala a anului 2020.


Pietele emergente

Un euro puternic ar reprezenta un aspect pozitiv si pentru tarile emergente care sunt exportatori importanti in Europa.

Chiar si fara acest plus, Mobius subliniaza faptul ca multe economii emergente inregistreaza rate de crestere de trei ori, sau chiar de patru ori mai mari decat cele din pietele dezvoltate.

De asemenea, tarile emergente au datorii foarte reduse sau aproape inexistente, precum si rezerve importante de valute straine.
“Este foarte probabil ca aceste date fundamentale solide sa se mentina in lunile si anii care urmeaza. Aceste date urmeaza sa se reflecte in veniturile si pretul actiunilor companiilor din pietele emergente”, considera Mobius.


Ramaneti la sectorul energetic

Dezvoltarea economica si urbanizarea se traduce printr-o cerere in crestere pentru energie, noteaza Mobius.

“Ne place sa mizam pe companii petroliere cu activitate diversificata, care au toata gama de servicii aferente: productie, explorare, rafinare, distributie si benzinarii”, mentioneaza

Mobius este optimist si in privinta Rusiei, care este acum “intr-o puternica pozitie fiscala, cu rezerve importante de valute straine si o piata in continuare buna pentru exporturile de petrol, gaze si minerale”.

Acesta da ca exemplu compania ruseasca Gazprom, care este unul dintre principalii furnizori de gaze pentru Europa si care de asemenea exporta in China si alte parti ale Asiei.

Mobius avertizeaza ca desi companiile din sectorul energiei electrice au perspective bune, investitorii trebuie sa fie precauti atunci cand vine vorba de acestea avand in vedere ca o buna parte din ele trebuie sa accepte reglementari stricte din partea guvernelor.


Companiile de software

Companiile de IT si software au potential de crestere, in special cele din India, spune Mobius

“Cateva companii de software din India, precum Infosys sau Tata Consultancy Services, se ocupa de externalizarea globala a servicilor din acest domeniu”, a declarat Mark Mobius.

Americanul spune ca acestea sunt beneficiarele tendintei globale de externalizare.

“Multa lume se plange ca aceste companii de software <fura> locurile de munca din America, insa acestea angajeaza si in America”


Serviciile Financiare

Investitiile in sectorul bancar sunt riscante in prezent, insa Mobius vede oportunitati in companiile de servicii financiare din pietele emergente solide din punct de vedere fundamental si care se concentreaza pe consumatori.

Brazilia ofera o serie de oportunitati bune, spune el. Institutii precum Itau Unibanco Holding sau Banco Bradesco nu au fost nevoite sa se extinda peste propria piata locala.

Mobius este in general optimist in privinta Braziliei, insa ca investitor acesta urmareste semnale care sa indice faptul ca guvernul isi reduce cheltuielile si mentine inflatia la un nivel acceptabil.


Marfuri si companii de constructii

Consumatorii au reprezentat mereu unul dintre principalii factori care duc la cresterea cererii pentru marfuri si materiale de constructii.
Valul de schimbari din economiile emergente (China si India reprezinta mai mult de o treime din populatia mondiala) a creat o cerere nemaintalnita pentru produse alimentare si materii prime.

Companiile care extrag, genereaza, produc sau transporta aceste produse, si fac acest lucru avand costuri reduse, s-au bucurat de-a lungul timpului de o crestere puternica a veniturilor.

Mobius nu vede niciun element care ar putea sa intrerupa aceasta tendinta. Acesta mizeaza pe o crestere a preturilor la marfuri datorita cererii neintrerupte si a ofertei mai reduse.




Citeste si