Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, considera ca statul roman ar trebuie sa ofere macar “discount modest” pentru ofertele publice secundare (SPO) care se vor face in 2012 la Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN). In ciuda turbulentelor din pietele de capital, “Gurul” pietelor emergente este increzator ca IPO-urile anuntate in acest an se vor face.

“Cred ca va fi dificil ca ofertele publice secundare sa fie vandute peste pretul din piata al acestor companii (TEL si TGN – n.red.). Daca statul roman reuseste, bravo lor, insa mi se pare foarte greu”, a declarat Mobius, in cadrul unei conferinte organizate de BVB la un an de la momentul listarii Fondului Proprietatea.

Mobius spune ca in cazul SPO-urilor un discount de aproximativ 10% este recomandabil, insa acesta ar trebui sa fie insotit si de o clauza care sa oblige marile fondurile de investitii care cumpara sa isi mentina participatia timp de cel putin un an, evitandu-se astfel speculatiile pe termen scurt.

“Daca se stie ca o serie de investitori mari vor ramane si dupa oferta, acest lucru va genera incredere in piata datorita faptului ca exista o oarecare siguranta asupra faptuluic a nu vom vedea vanzari majore imediat dupa oferta publica”, considera Mark Mobius.

Presedintele Templeton Emerging Markets mentioneaza ca o transa speciala, cu anumite avantaje oferite micilor investitori, ar fi de asemenea un lucru pe care statul roman ar trebui sa il ia in considerare la ofertele publice din acest an.

“Ar fi o masura foarte buna, care se practica si in alte piete, si care ar promova piata in randul investitorilor de retail si a populatiei”, spune acesta.

In ciuda problemelor din pietele financiare internationale, Mobius este increzator ca privatizarile programate pe Bursa de la Bucuresti in acest an au sanse mari de reusita.

“La nivel global, sunt foarte multi bani care isi cauta o casa. Cred ca Romania ar trebui sa se uite si spre investitorii din est, din Asia, atunci cand promoveza aceste listari. Fondurile Templeton sunt interesate de IPO-urile romanesti din 2012, chiar daca pana acum nu am stabilit un buget exact pentru astfel de posibile achizitii. Cautam actiuni lichide, la companii profitabile”, a declarat acesta.

Mobius a concluzionat spunand ca se asteapa la o calmare a situatie din Europa pana la sfarsitul acestui an, pe masura ce oficialii statelor din UE vor continua seria de acorduri si intelegeri inceputa in 2010.

Nu ma astept sa vedem vreo tara iesind din zona euro, nici daca vorbim despre cele trei state care au cele mai grave probleme”, este de parere Mobius.

Sursa foto: Agerpres

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri