Investitorii au cerut investigarea unor tranzactii cu produse structurate facute pe BVB

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital solicita CNVM sa investigheze tranzactiile cu unele produse structurate emise de Erste, dupa ce fostul Consiliu de Administratie al BVB a invocat o serie de probleme la revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director general.

"Avand in vedere acuzatiile aduse conducerii executive a Bursei conform carora nu a supravegheat temeinic activitatea bancii (BCR - n.r.), in calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de Erste, precum si faptul ca mai multi investitori au sesizat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cu privire la problemele care au aparut in legatura cu structuratele, solicitam Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare inceperea unei investigatii cu privire la posibilitatea incalcarii prevederilor legislative in vigoare, precum si publicarea in buletinul CNVM a rezultatelor investigatiei demarate", se arata intr-un comunicat transmis de AIPC.

Reprezentantii investitorilor amintesc ca printre motivele invocate de fostul Consiliu de Administratie al Bursei de Valori pentru revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director general se regaseste si "nesupravegherea intermediarilor implicati in operatiunile cu unele dintre produsele structurate", scrie Mediafax.

Valentin Ionescu a fost revocat de la conducerea executiva a BVB in 17 noiembrie, iar pe 9 ianuarie a fost schimbata radical si componenta Consiliului de Administratie al Bursei. Din vechiul consiliu au mai ramas doar fostul presedinte CA Stere Farmache si Octavian Molnar (IFB Finwest).

Nemultumirile investitorilor fata de activitatea BCR ca furnizor de lichiditate pentru unele produse structurate emise de Erste au fost determinate de faptul ca uneori banca nu a mentinut cotatii in piata din cauza unor probleme tehnice, iar in unele cazuri a anuntat cu intarziere aceste probleme.

Produselor structurate pot avea la baza o gama larga de active suport, precum indici bursieri sau curs valutar, aur, petrol sau orice alta marfa, combinatii de active si instrumente financiare. Aceste instrumente sunt de regula emise de bancile de investitii sau fondurile de investitii, in baza unui prospect de emisiune si sunt adaptate la profilul de risc al investitorilor.

Speculatorii de la BVB au vizat inca de anul trecut produsele structurate deoarece aceste titluri inregistreaza variatii mai ample de pret fata de oscilatia cotatiei activului suport pe care au fost emise. Astfel, castigul si pierderea potentiala pe produse structurate sunt mai ridicate decat daca ar fi tranzactionate direct activele pe care au fost construite aceste titluri.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri