8 Februarie 2012

Strainii au ajuns la 44,3% din FP. Nepoata lui Malaxa si proprietarii despaguibiti, la vanzare



Investitorii institutionali straini au continuat sa fie cel mai activi cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea (FP) si in luna ianuarie, cand au preluat 2,16% din titluri si au ajuns sa controleze cumulat 44,3% din actiunile subscrise, scrie Mediafax.

Titlurile din portofoliile investitorilor straini reprezinta 45,5% din capitalul subscris si varsat, potrivit unei statistici publicate luni de Fondul Proprietatea. Un pachet reprezentand 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aportul aferent.

La finalul anului trecut, investitorii institutionali din afara Romaniei detineau impreuna 42,14% din actiuni (43,3% din capitalul subscris si varsat).
Principalii vanzatori au continuat sa fie actionarii persoane fizice din Romania, care au cedat in ianuarie 1,98% din titluri, astfel ca participatia lor a scazut la 32,91% (33,81% din capitalul subscris si varsat).

Cel mai mare actionar persoana fizica al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, a vandut in luna ianuarie aproximativ 0,26% din actiunile FP, pentru care a incasat peste 15 milioane lei (aproximativ 3,4 milioane euro). Georgia Palade van Dusen a vandut in ianuarie aproape 36 milioane de actiuni FP, astfel ca participatia sa a scazut de la 6,56% la 6,3% din capitalul subscris si varsat.

Participatiile investitorilor institutionali romani au crescut nesemnificativ, de la 9,15% din actiuni (9,4% din capitalul social si varsat), la 9,18% din titluri (9,43% din capitalul subscris si varsat). Printre vanzatorii din ianuarie s-au regasit si cateva persoane fizice straine, in conditiile in care participatia acestor actionari a scazut cu 0,19%, la 9,18% din actiuni (9,43% din capitalul subscris si varsat).

La finalul lunii ianuarie, cel mai mare actionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care detine indirect 12,57% din actiuni (12,91% din capitalul subscris si varsat), prin companiile Manchester Securities si Beresford.

Alt actionar important este compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management, care detine in numele clientilor sai un pachet de 7,02% din actiuni, fata de nivelul de anul trecut, de 5,85% din titluri.



Citeste si