"Avem nevoie de o suma tampon de 150 milioane lei, in principal pentru piata de echilibrare, sa fie o linie de credit pe care sa nu o utilizam intens. Trebuie sa facem fata intre incasarea ingreunata si plata care trebuie facuta la timp", a declarat, miercuri, Marian Mache Gheorghita, director in directia financiara a Transelectrica (TEL), relateaza Mediafax.

El a adaugat ca Transelectrica intentioneaza sa mai contracteze o linie de tragere, insa nu a dat detalii despre valoare si destinatia banilor.
Pe piata de echilibrare companiile tranzactioneaza energie atunci cand sunt probleme in alimentarea consumatorilor, iar preturile sunt mai mari decat pe alte platformele de trazactionare de la OPCOM.

Operatorul pietei de echilibrare, stabilit in cadrul Transelectrica, este contraparte pentru fiecare participant la piata de echilibrare, in toate tranzactiile incheiate. Totodata, operatorul este responsabil pentru inregistrarea participantilor la aceasta piata, de colectarea si verificarea ofertelor precum si de realizarea calculelor de cantitati necesare decontarii tranzactiilor realizate pe aceasta.

Citeste si:

Potrivit prospectului preliminar al ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei, Transelectrica nu se mai poate imprumuta la banci intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creante, astfel ca ar putea apela la alocatii bugetare sau cresterea tarifelor pentru finantarea unor investitii de 4 miliarde lei necesare dezvoltarii retelelor.

Ministerul Economiei detine 73,68% din actiunile operatorului sistemului national de transport al energiei electrice, iar Fondul Proprietatea 13,49%.