Totodata, AIPC solicita Bursei si CNVM sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a fi asigurata informarea tuturor investitorilor privind rezultatele financiare.

"De fiecare data in ultimii ani, atunci cand societatile tranzactionate pe platformele BVB transmit datele financiare, investitorii sunt pusi in incurcatura de modalitatile diferite in care societatile aleg sa transmita datele financiare si/sau de modul defectuos in care BVB intelege sa disemineze aceste date esentiale catre investitori. Si in acest an, societatile s-au tranzactionat pe intervale semnificative de timp fara ca pe site-ul operatorului de piata sa fie publicate datele financiare, respectiv toti investitorii sa le cunoasca. In ziua programata pentru transmiterea datelor financiare, investitorii au fost nevoiti sa alerge contra cronometru intre site-ul BVB, site-urile emitentilor, SSIF-uri (firme de brokeraj -n.r.) si presa scrisa sau online", se spune intr-un comunicat transmis de AIPC catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Reprezentantii investitorilor spun ca situatia prezentata de ei nu este "doar o problema tehnica" si afecteaza dreptul investitorilor de a avea acces egal la informatie, drept prevazut in toata legislatia pietei de capital.

Citeste si:

Astfel, AIPC propune ca actiunile companiilor care anunta rezultate financiare sa fie oprite de la tranzactionare in ziua raportarilor, iar transferurile sa fie reluate doar dupa publicarea informatiilor financiare pe site-ul BVB, pentru a fi asigurata astfel informarea tuturor investitorilor.

Majoritatea companiilor de la BVB anunta rezultatele financiare in aceeasi zi, sau in decurs de doua zile. Desi toate societatile listate transmit la inceputul fiecarui an un calendar cu datele cand vor publica rezultatele financiare, unele companii transmit raportarile mai repede sau mai tarziu.