Administratorul fondului de hedging Bridgewater Pure Alpha, Ray Dalio, l-a depasit anul trecut pe George Soros si a devenit cel mai de succes administrator de fond, dupa ce Pure Alpha a realizat un profit de 13,8 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Profitul de aproape 14 miliarde de dolari al Pure Alpha, cel mai mare fond de hedging din lume cu active de 72 miliarde de dolari, reprezinta un nou record, peste cel de anul trecut, care apartine tot companiei, scrie Mediafax.

Cea mai mare pierdere pentru un fond de hedging a fost consemnata anul trecut de Paulson & Co, condus de John Paulson, care a pierdut 9,6 miliarde de dolari din banii investitorilor, potrivit companiei LCH Investments, parte a grupului Edmund de Rothschild.

In functie de randamentul inregistrat de fonduri de la infiintare si pana in prezent, prima pozitie este ocupata de Dalio cu Pure Alpha (profit de 35,8 miliarde de dolari incepand din 1975), urmat de Quantum Endowment Fund al lui Soros (profit de 31,2 miliarde dolari din 1973), respectiv Paulson & Co (castig de 22,6 miliarde de dolari din 1994). Quantum si Paulson & Co au sub administrare active de circa 22 miliarde de dolari.

Cine este Ray Dalio

Dalio, 62 de ani, a devenit foarte cunoscut in sectorul financiar dupa ce a publicat o analiza a crizei in care sugereaza ca lumea se confrunta cu o reducere a indatorarii comparabila cu cea din anii '30. El a dezvoltat o companie ce se ocupa mai ales de fondurile de pensii si alti investitori insitutionali.

Pe ansamblu, fondurile de hedging au pierdut 123 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit calculelor LCH. Profitul pentru fondul Quantum al miliardarului Soros a fost inghetat in statistica LCH, intrucat acesta nu mai administreaza banii altor clienti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Soros a facut 5,5 mld. $ intr-un an cu fondul Quantum