8 Martie 2012

Investitorii institutionali straini au continuat sa cumpere actiuni la FP



Investitorii institutionali straini au continuat sa fie cei mai activi cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea (FP) si in luna februarie, cand au preluat 1,16% din titluri, astfel ca au ajuns sa controleze cumulat 45,46% din actiunile subscrise.

Un pachet reprezentand 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurilr insa nu a adus in schimb aportul aferent, informeaza Mediafax.

La finalul lunii ianuarie, investitorii institutionali din afara Romaniei detineau impreuna 44,3% din actiuni.

Principalii vanzatori au continuat sa fie actionarii persoane fizice din Romania, care au cedat in febraurie 1,32% din titluri, astfel ca participatia lor a scazut la 31,59%, potrivit unei statistici publicate marti de Fondul Proprietatea.

La 31 ianuarie, romanii persoane fizice detineau 32,91% din titluri.

Participatiile investitorilor institutionali romani au crescut usor, de la 9,18% la 9,75% din titluri.

Un pachet de 1,74% din actiuni este detinut de Fondul Proprietatea. Titlurile au fost rascumparate anul trecut si urmeaza sa fie anulate, dupa o decizie AGA.
Participatia actionarilor persoane fizice straine a scazut de la 9,18% la 8,77% din actiuni.

Cel mai mare actionar persoana fizica al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, a continuat sa vanda si in luna februarie actiuni FP, pentru care a incasat circa 50 milioane lei (aproximativ 11,4 milioane euro). Participatia ei a scazut, astfel, de la 6,3% la 5,62% din capitalul subscris si varsat.

La finalul lunii februarie, cel mai mare actionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect 13,86% din actiuni, prin companiile Manchester Securities si Beresford.

Alt actionar important este compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management, care detine in numele clientilor sai un pachet de 7,02% din actiuni.

La finalul lunii februarie, Fondul avea 10.479 actionari, fata de 10.705 in ianuarie.

In luna februarie, actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu aproape 16%, fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 0,51 lei/titlu si 0,59 lei/titlu. Titlurile FP au incheiat sedinta de marti in crestere cu 0,67%, la 0,599 lei. La aceasta cotatie, capitalizare Fondului este de 8,253 miliarde lei (1,895 miliarde euro).

Sursa foto: freedigitalphotos.net



Citeste si