"Imbunatatirea ratingului Transelectrica ar putea fi determinata de cresetrea transparentei si predictibilitatii in zona de reglementare, care nu este in prezent total independenta de influenta politica. Astfel, modificarea cadrului de reglementare, care ar asigura recuperarea la timp a costurilor operationale si a investitiilor si ar reduce influenta politica, ar putea avea implicatii pozitive pentru ratingul Transelectrica, daca situatia financara si lichiditatea companiei raman solide in mod sustenabil, sprijinite de stabilizarea trendului de evolutie a volumelor de electricitate transmise", se spune intr-un raport al Moody's.

Pe de alta parte, ratingul companiei de stat, care administreaza si opereaza sistemul national de transmisie a energiei electrice, ar putea fi retrogradat daca gradul de indatorare se va inrautati semnificativ sau daca tarifele de transmisie nu vor fi ajustate suficient, noteaza agentia de evaluare financiara.

Moody's identifica expunerea semnificativa a Transelectrica la riscul valutar drept un risc important pentru situatia financiara a companiei.

"Desi moneda romaneasca a fost relativ stabila din 2009, avertizam ca profilul financiar al Transelectrica ramane expus semnificativ la fluctuatii ale cursului de schimb valutar, din moment ce peste 90% din datoria companiei este denominata in valuta, fara vreo forma de hedging", scriu analistii Moody's.

Citeste si:

Moody's atribuie Transelectrica ratingul "Baa3", cu perspectiva stabila, similar cu cel acordat guvernului Romaniei.

Transelectrica este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile companiei se tranzactionau miercuri, in jurul orei 11:20, la 17,3 lei, in scadere cu 0,57% fata de cotatia de marti.

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,6% din actiuni. Fondul Proprietatea este cel mai mare actionar minoritar, cu o participatie de 13,49%.