Transelectrica spune ca are bani de rate, dupa ce Moody's a retrogradat-o in categoria speculativa

Transelectrica spune ca are bani pentru plata ratelor la creditele scandente in acest an si o "capacitate solida" sa genereze fluxuri de numerar, dupa ce agentia de evaluare Moody's a decis miercuri sa coboare ratingul companiei in categoria speculativa, potrivit Mediafax.

"Compania are suficiente resurse pentru acoperirea ratelor scadente in anul curent, iar parcursul istoric ireprosabil in executarea serviciului datoriei are la baza o capacitate solida de generare de fluxuri de numerar pozitive din operatiunile de baza", se arata intr-un comunicat al Transelectrica.

La sfarsitul anului trecut Transelectrica avea datorii totale de 2,7 miliarde de lei.

In prospectul ofertei publice pentru vanzarea a 15% din actiunle detinute de Ministerul Economiei la Transelectrica, operatiune derulata in luna martie, se arata ca posibilitatile de obtinere a unor credite suplimentare de la institutiile financiare internationale sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creante. Astfel, s-ar putea apela la alocatii bugetare sau finantari realizate in baza unor parteneriate public - private.

Moody’s a retrogradat miercuri ratingul Transelectrica cu o treapta, de la Baa3 la Ba1, prima treapta din categoria speculativa, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri in asteptarea unui sprijin mai scazut din partea guvernului.

Masura reflecta revizuirea in scadere, de la nivel ridicat la solid a asteptarilor agentiei privind sprijinul potential pe care Transelectrica il poate astepta din partea actionarului majoritar, guvernul roman", a declarat Richard Miratsky, vepresedinte la Moody’s si analist principal pentru Transelectrica.

Evaluarea in vederea unei posibile noi retrogradari se va concentra pe analizarea lichiditatilor Transelectrica, dependente in mare masura de capacitatea companiei de a atrage finantare externa, pentru planul de investitii, a adaugat Miratsky.

Moody’s anticipeaza un sprijin mai scazut pentru Transelectrica in urma reducerii participatiei statului la companie de la 73,69% la 58,69% (in urma ofertei publice secundare din luna martie - n.r.) si a asteptarilor ca guvernul sa isi restranga in continuare detinerea la un nivel apropiat de 51%, pe termen scrut sau mediu.

Statul a vandut in luna martie un pachet de 15% din titlurile Transelectrica, cu 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro).

"Transelectrica subliniaza ca este o companie publica, cu buget propriu, iar diminuarea participatiei statului in capitalul social este parte a acordului Romaniei cu Fondul Monetar International. Nivelurile proiectate ale indicatorilor de risc de credit inclusi in acordurile de imprumut, estimate pe baza unor ipoteze rezonabile privitoare la evolutia principalilor parametri operationali si financiari ai companiei, situeaza Transelectrica in zona sigura", se mai arata in comunicatul Transelectrica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri