Astfel, BVB a primit autorizatia sa detina un pachet de 5% din Bursa din Chisinau, a doua Bursa a Moldovei, pachet pentru care a acordat operatorului de piata din Republica Moldova dreptul limitat de a utiliza sistemul electronic de tranzactionare si decontare Arena, dezvoltat de BVB.

Mai mult, conform intelegerii semnate anul trecut intre cele doua Burse, BVB ar urma sa incaseze si venituri din mentenanta dar si un comision foarte mic din fiecare tranzactie, a declarat Valentin Ionescu.

„La momentul respectiv, anumiti administratori ai Bursei sustineau ca tranzactia nu va aduce profituri BVB. Dar cei din Moldova aveau nevoie de sprijin si le-am acordat asistenta noastra, decat sa mearga in alta parte. Cand am plecat eu, toate discutiile erau finalizate”, a mai spus Ionescu.

"Bursa de Valori Bucuresti a fost informata de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova ca a autorizat Bursa de Valori Bucuresti pentru detinerea cotei substantiale de 5% din actiunile Bursei de Valori Chisinau. Bursa de Valori Chisinau este al doilea operator de piata din Republica Moldova ce are ca obiect «activitatea profesionista pe piata valorilor mobiliare bursiera ca activitate de baza, precum si de clearing si de consulting»", se arata intr-un comunicat al BVB.

Bursa de Valori Chisinau a primit licenta de "participant profesionist la piata valorilor mobiliare" la 24 februarie si urmeaza sa isi lanseze in curand activitatea oficial.

Citeste si:

Bursa de Valori Chisinau este a doua bursa din Republica Moldova, dupa Bursa de Valori a Moldovei, care a fost fondata in luna decembrie 1994.

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu spunea in aprilie 2011 ca Bursa de la Bucuresti este in discutii pentru preluarea unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune.

Principalii actionari ai BVB sunt fondurile straine de investitii, printre care fondurile Erste si fondurile Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. Un alt actionar cu o preznta vizibila este SIF Moldova, care detine 5% din titluri.

Actiunile BVB au scazut marti cu 1,21%, la 32,6 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 250,1 milioane lei (57,1 milioane euro).