In contextul in care mandatele a cinci comisari ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare expira in aceasta toamna, Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor va incepe saptamana viitoare audierea pentru alegerea de comisari. Nume vechi si noi vor intra in lupta pentru un post de comisar, vicepresedinte sau chiar presedinte al institutiei de supraveghere a pietei de capital. Cine va face legea pe bursa?
“Din partea Birourile Permanente reunite am primit o solicitare de audiere a tuturor institutiilor din subordinea noastra. Conform adresei, luni, incepand cu ora 17, sunt programate mai multe audieri (CNVM, CSA, CSSPP, Avocatul Poporului, etc). Chiar daca acum vor exista discutii si un vot pentru noii membri ai respectivelor institutii, acestia se vor schimba doar atunci cand le expira mandatele. Fiecare partid isi nominalizeaza acum reprezentantii pentru respectivele institutii, se depun CV-urile acestora, dupa care comisiile intocmesc un raport de principiu, care poate sa fie favorabil sau nefavorabil. Dupa aceste proceduri, vom avea un vot din partea plenului””, a declarat pentru wall-street.ro Maria Barna, sefa comisiei de buget finante din Camera Deputatilor.

Barna a mai spus ca pana acum nu a fost primita nicio candidatura oficiala, grupurile politice urmand sa le transmita in perioada imediat urmatoare.

Mandatele celor cinci comisari vor expira in octombrie-noiembrie, moment in care isi vor prelua atributiile membri desemnati in perioada urmatoare.

Nume vechi si nume noi


Din Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare expira cinci mandate, respectiv al presedintelui Gabriela Anghelache, al vicepresedintelui Carmen Negoita si ale comisarilor Bogdan Chetreanu, Dorina Mihailescu si Catalina Sava.

Conform unor surse din piata, propunerea PDL pentru presedintia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare este Carmen Negoita, in prezent vicepresedinte al Comisiei.

De asemenea, Gabriela Anghelache, actualul presedinte al CNVM, nu mai beneficiaza de sustinerea Partidului Social Democrat, au mai spus sursele. Contactata de wall-street.ro, Anghelache a declarat ca momentan nu a purtat niciun fel de discutii cu PSD.

“Pana in acest moment nu am avut nicio discutie oficiala cu reprezentanti ai PSD despre o nominalizare. Dupa cum se stie, eu am fost sustinuta de catre PSD si sigur daca imi vor solicita CV-ul, si daca ma vor nominaliza din nou, atunci sunt interesata sa merg mai departe. In caz contrar, eu din propria initiativa nu voi candida pentru ca nu sunt genul de om care sa bata la usa si sa ceara astfel de lucruri”, a declarant Gabriela Anghelache pentru wall-street.ro.

O candidatura interesanta dinspre PDL ar putea fi Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti, potritit unor surse din piata. Intrebat de wall-street.ro daca este interesat si daca ar putea candida la una din pozitiile disponibile, Paul a raspuns: “Nu pot nici confirma, nici infirma”.

PDL l-ar putea sustine din nou pe Sorin Florescu, propunerea de anul trecut pentru pozitia de vicepresedinte, ocupata ulterior de Alexe Gavrila, propunerea PNL. Aceleasi surse au mai spus ca actualii comisari Bogdan Chetreanu si Catalina Sava nu mai sunt in carti pentru noile liste. Pana la publicarea articolui, acestia nu au putut fi contactati.

Surse din Partidul Social Democrat au declarat pentru wall-street.ro ca pana la acest moment nu a fost luata o decizie concreta privind propunerile pentru posturile de comisari CNVM, urmand ca subiectul sa fie discutat zilele acestea, impruna cu PNL.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este condusa in prezent de presedintele Gabriela Anghelache (sustinuta de PSD). Vicepresedintii sunt Carmen Negoita (propunerea PDL), Alexe Gavrila (propunerea PNL). Comisarii actuali sunt Catalina Sava (propunerea Partidului Conservator), Bogdan Chetreanu (nominalizat de PRM), Dorina Mihailescu (PSD) si Lorand Kralik (UDMR). Mandatele lui Gavrila si Kralik nu expira in aceasta toamna.

Secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului au cerut Birourilor Permanente declansarea procedurilor de numire a noi membri in cazul mandatelor ce expira in acest an, din institutiile subordonate Parlamentului.

Saptamana viitoare, comisia de buget finante va tine audieri si pentru viitorii membri ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Consiliul National pentru Combaterea Discrimarii (2 membri), Consiliul Statistic National, presedintia Autoritatii Electorale Permanente, presedintele si vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, 6 membri ai Consiliului National al Audiovizualului si un membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri