„Piata romaneasca a evoluat foarte bine si ne asteptam ca intr-o anumita masura aceste evolutii sa continue. O eliberare a potentialului de crestere va avea loc pe masura reducerii aversiunii de risc fata de tara (in prezent cel mai inalt nivel inregistrat in regiune)”, se mentioneaza intr-un raport adresat clientilor grupului austriac.

Risk premium, valuation and growthRomania este singura tara din Europa de Sud Est pentru care analistii Erste au o recomandare de „suprapondere” („overweight”). Acestia citeaza un sondaj realizat de institutul de cercetare ZEW potrivit caruia peste 60% dintre participanti anticipeaza cresteri pe indicii burselor din Romania si Croatia in urmatoarele sase luni.

Acelasi sondaj arata ca expertii financiari sunt mai optimisti in privinta perspectivelor economice ale Romaniei. In acelasi timp insa, respondentii considera ca actuala situatie economica a tarii s-a inrautatit.

La nivelul intregii regiuni ECE, sondajul ZEW arata ca asteptarile privind perspectivele economice au depasit evaluarile din prezent ale situatiei economiei din zona (grafic 2).

„Aceste noi date genereaza perspectivele pozitive care pot declansa performanta in pietele de capital. De asemenea asteptarile privind performantele burselor au crescut semnificativ”, se mentioneaza in raportul grupului austriac.

ZEW - Erste sentiment indicator
Analistii Erste vad trei scenarii generale pentru evolutia pietelor de actiuni din ECE in cel de-al doilea trimestru. Cel mai probabil in viziunea acestora este cel potrivit caruia pietele vor avea o evolutie laterala sau usor pozitiva, avand in vedere masurile de sustinerea luate de catre bancile centrale din Europa, precum si calmarea situatiei din Grecia.

Prabusirea cotatiilor sau repetarea cresterilor din T1 sunt cel mai putin probabile scenarii pentru T2 in viziunea Erste Group.

Citeste si:

„In piete se asteapta un al doilea val de cresteri insa acestea par sa fie blocate de faptul ca nici sentimentul investitorilor nu este indeajuns de puternic, nici datele fundamentale nu sunt suficient de solide pentru a sustine acest nou val”, spun analistii Erste.

Petrom, in top 10 actiuni recomandate de Erste investitorilor din ECE

Petrom (SNP) se afla pe locul 5 in topul actiunilor recomandate de Erste investitorilor din Europa Centrala si de Est, cu un pret tinta de 0,5 lei/unitate, cu 22% mai mult decat pretul inregistrat in piata.

Unul dintre avantajele Petrom este acela ca „grupul petrolier nu ar fi afectat de o escaladare a tensiunilor din zona Orientului Mijlociu si Nordul Africii, ba dimpotriva, compania ar beneficia de pe urma unor turbulente politice in aceste zone”.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) si Transgaz (TGN) sunt celelalte doua actiuni din Romania recomandate de catre Erste, insa cele doua companii nu au intrat in top 10.