Bursa de la Bucuresti si pietele de actiuni internationale au fost in revenire la inceputul acestei saptamani, indicele american Dow Jones atingand in timpul zilei de marti cel mai mare nivel inregistrat vreodata in istorie. Analistii Erste se feresc sa vorbeasca in termeni extrem de optimisti despre luna martie, insa dau de inteles ca ne aflam intr-un moment bun pentru acumularea de actiuni.
„Nu ne asteptam la o crestere imensa si imediata a burselor, insa am miza pe construirea unei pozitii tactice dupa consolidarea preturilor. Punctul minim pe care economiile il pot atinge pare sa fie din ce in ce mai vizibil”, spun analistii Erste Group, intr-o nota adresata investitorilor.

Cu putin timp inaintea inchiderii sedintelor de marti, majoritatea pietelor importante din Europa cresteau cu peste 1%. In Germania indicele DAX castiga 1,9%, in Marea Britanie FTSE 100 era in urcare cu 1,1%, in vreme ce principalul indice al Bursei din Pairs crestea cu 1,5%.


Revenirea burselor vine in contextul in care investitorii internationali au mizat pe faptul ca bancile centrale vor continua sa aloce stimuli financiari pentru repornirea economiilor. Luni dimineata oficialii Rrezervei Federale americane au anuntat ca vor continua sa cumpere obligatiuni atat timp cat somajul ramane la un nivel ridicat. De asemenea, ministrii de finante din zona euro au publicat un raport in care mentioneaza ca sunt increzatori ca vor ajunge la o intelegere privind salvarea de la faliment a Ciprului. Nu in ultimul rand, Grecia si-a indeplinit obiectivele din luna februarie pentru a obtine o noua transa de finantare din partea creditorilor internationali.

„Alegerile din Italia sunt cele care genereaza riscuri pentru Europa, insa credem ca temerile cu privire la acest subiect au fost exagerate. Sentimentul din regiune a inregistrat o ameliorare in ultima perioada dupa ce perspectivele economice din zona s-au imbunatatit”, se mentioneaza in raportul Erste pe luna martie.

Pe Bursa de la Bucuresti (BVB) majoritatea actiunilor au crescut in timpul zilei de marti, societatile de investitii financiare avand cele mai bune evolutii. La sfarsitul sedintei, BET-FI, indicele care urmareste evolutia acestora, era in crestere cu 1,5%.

Toti ochii pe Fondul Proprietatea: actiunile bat noi maxime si ajung in topul recomandarilor Erste


Fondul Proprietatea (FP) a fost insa adevarata vedeta a zilei, actiunile companiei fiind cele mai tranzactionate din piata (rulaj 15,9 mil. lei) si ajungand la cel mai mare pret din ultimul an - 0,6005 lei/titlu. Acelasi prag psihologic a mai fost atins in martie 2012, insa cotatia nu a rezistat decat doua zile.


„Am alocat o recomandare de ‚overweight’ (n.red. ‚suprapondere’) actiunilor Fondul Proprietatea, care sunt pe un trend de crestere. Atat achizitiile investitorilor straini cat si indicatorul MACD (n.red. Medie Mobila Convergenta/Divergenta) dau semnale de cumparare”, mentioneaza analistii Erste.

Austriecii au pentru FP un pret tinta de 0,65 lei/actiune, cu 8,3% peste cotatiile actuale din piata.

Dividendele si posibila demarare a programului de rascumparare de actiuni (momentan blocat in instanta) sunt principalii factori care ar putea duce la aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea pe termen scurt. De cealalta parte listarea la Varsovia precum si liberalizarea pietei de energie din Romania sunt factorii care vor avea un impact pozitiv asupra FP pe termen lung, compania fiind puternic expusa pe sectorul energetic romanesc.

Fondul Proprietatea si Petrom (SNP) sunt companiile romanesti pentru care Erste are cele mai bune recomandari. In privinta societatilor de investitii financiare, austriecii spun ca prefera actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) datorita randamentelor la dividende pe care le ofera - 24%, respectiv 18%.

Sursa tabel/grafic: Erste Group
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri